Nu stiu voi, dar eu am inceput sa ma gandesc tot mai des la sarbatorile de iarna in ciuda vremii frumoase de afara. O fi de vina faptul c-am trecut la ora de iarna, sau nu ... dar parca mi-e dor sa vad ''dansul'' fulgilor de nea , oameni de zapada ridicati in fata blocurilor si a caselor , copii ce merg la sanius si pomi albi , pufosi din cauza zapezii.
Pana si tortul acesta imi lasa acelasi sentiment.
Si pana nu uit, multumesc G. pt. reteta. Este ...irezistibil , exact asa cum l-am numit.
Ingrediente :
( pt un tort mic , cu diametrul de aprox. 18.8 cm si inaltime 8 cm (cel putin asa scrie pe ambalajul formei)):
Blat: 4 oua, 7 lg de zahar, 4 lg de ulei, 4 lg de faina, 1 lgta rasa de praf de copt , 70 g nuca macinata, 1 lg de apa, esenta de vanilie.
Sirop : 3-4 lg de zahar , 200 ml apa, esenta de rom.
Crema : 5 lg de zahar, 2 lg de cacao, 4 patratele de ciocolata cu continut mare de cacao, aprox. 500 ml lapte , 2 lg de faina si 1 lgta cu varf de amidon, 50 g unt, esenta de rom dupa gust.
Preparare:
Pentru blat: ouale se separa. Albusele se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga galbenusele pe rand mixand dupa fiecare. Urmeaza a fi adaugat uleiul, apa si esenta de vanilie. Mixam in continuare. Faina se amesteca cu praful de copt si miezul de nuca macinat. Acest amestec se adauga putin cate putin peste spuma de oua, amestecand usor cu o paleta. Renuntam la mixer.
Tortul se coace la o temp. de 160-170 grade, in tava de care va spuneam mai sus, acoperita cu hartie de copt. Se testeaza cu scobitoarea. Dupa ce s-a racit l-am taiat in doua, se poate si in trei.
Siropul de zahar ars : intr-o cratita se caramelizeaza zaharul dupa care se stinge cu apa. Dupa ce tot zaharul s-a topit am pus esenta de rom si l-am luat de pe foc. Se lasa la racit.
Crema: zaharul l-am amestecat cu cacaua si l-am pus pe foc intr-o craticioara. Imediat am turnat in fir subtire o parte din lapte amestecand incontinuu. Am pus si cubuletele de ciocolata. Separat , cu laptele ramas (undeva la 100 ml) am amestecat bine de tot faina si amidonul ca sa nu ramana cocoloase. Dupa ce s-au topit atat zaharul cat si ciocolata si arata ca o cacao cu lapte , se pune amestecul de faina-amidon-lapte care va ingrosa crema. Se tine in continuare pe foc amestecand continuu pana cand crema s-a intarit. Se pune si esenta de rom si se lasa la racit. Cat inca era usor calduta am amestecat untul in crema pana s-a omogenizat. Se da la frigider si se lasa acolo pana cand s-a racit bine de tot (eu nu prea am respectat toate indicatiile asa cum ar fi trebuit prin urmare se poate observa ca a mea crema e usor moale , si atentie, cand va fi gata tortul nu-l lasati mult afara).
Cat sta crema la frigider preparam cranțul : zaharul se pune intr-o cratita pe foc, peste el nuca intreaga. Cand zaharul s-a caramelizat intoarcem nucile pe toate partile prin caramel iar apoi se pune pe un blat pe care l-am uns cu putin ulei in prealabil (pt. a nu se lipi nuca,,,,caramelizata de el). Cand este rece se sfarama cu ajutorul unui sucitor.
Asamblarea tortului :
Primul blat , cel de jos, se insiropeaza bine, se pune un strat de crema , se presara crant, urmeaza al doilea blat, se insiropeaza si acesta, se pune crema si deasupra din nou crant.
Se da la frigider, de preferat sa stea peste noapte la rece. E mai bun asa fiindca blatul e bine insiropat dupa cateva ore de stat la racoare. Si crema va fi mai tare.
Primul blat , cel de jos, se insiropeaza bine, se pune un strat de crema , se presara crant, urmeaza al doilea blat, se insiropeaza si acesta, se pune crema si deasupra din nou crant.
Se da la frigider, de preferat sa stea peste noapte la rece. E mai bun asa fiindca blatul e bine insiropat dupa cateva ore de stat la racoare. Si crema va fi mai tare.
17 comentarii:
O bunatate!! :X
Multumesc Paula :-*
Mi sa fãcut foame , brusc:D apropo de iarnã, am sa vin in Decembrie si o sã tremur d frig x(
La cum arata , sunt sigura ca e irezistibil !! ;)
Lasa Ramo, ca te obisnuiesti tu :D
Poate pozele nu sunt cele mai reprezentative, insa da, chiar a fost bun.
Pupici Adina :*
Cu adevarat irezistibil!!!
;) Multumesc Simo !
:-*
Da, ai dreptate e irezistibil!Mai ca as baga degetul in crema aia care se prelinge...
:))
Multumesc Lili !
chiar! :)
:-* Coco !
Nuca si ciocolata! <3 <3 Dar cine-i poate rezista??
Eu una ,nu :)
Mmm..am facut so eu un tort asemanator dar nu cu ciocomata ci cu vanilie..sunt sigura insa ca si varianta asta ma da gata..mai ales ca sunt fan ciocooo!!:))
http://lucrusoaresibunatati.blogspot.co.at/2013/12/tort-cupola-cu-crunch-de-nuca.html?m=0
Mami bucatareasa, f. faina si varianta ta ! Arata grozav !
Trimiteți un comentariu