Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

luni, 12 septembrie 2016

Prajitura cu dovleac


Toamna pentru mine inseamna copaci aurii si aramii , aer racoros placut care parca te imbie sa respiri adanc , miros de struguri copti , cuptoare aburinde care imprastie miresme de zacusca, bulion , vinete coapte puse pentru iarna, muraturi , compoturi , gemuri  si ...prajituri cu dovleac si scortisoara   :)
   De-a lungul timpului am transformat dovleacul in prajituri si briose si cum am dat peste o reteta buna am incercat sa o salvez. Si exact asa am facut si cu aceasta reteta de prajitura pe care am gasit-o la Jamila , in minunata ei enciclopedie culinara virtuala.
     Daca va tenteaza sa o puneti in practica aveti posibilitatea sa o cautati la principala sursa,  unde aveti si un video asa cum obisnuieste Jamila,  sau chiar de aici de la mine.

   Ingredientele necesare
 Pt foaia de aluat: 400 g faina , 7 linguri de zahar, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 1 ou, 7 linguri de lapte, 7 linguri de ulei , esenta de vanilie
Umplutura : 1 kg si 500  g dovleac de placinta dat pe razatoare sau trecut  prin tocator, asa cum am ales eu sa fac, 150 g zahar si scortisoara macinata 2 lingurite ( eu cred ca am pus dublu ca sunt obsedata cu scortisoara  )
Va mai trebuie inca un ou , care se bate si cu care vom unge foaia de deasupra  inainte de a baga prajitura in cuptor.

 Preparare:
Se incepe cu dovleacul care se curata de coaja si seminte , se da pe razatoare sau se toaca in tocator daca aveti, e mai rapid asa, apoi se frige intr-o tigaie cu zahar si cu scortisoara pana se inmoaie sau ajunge ca un piure. Se lasa deoparte la racit. 
   Pentru foi vom proceda astfel : intr-un ibiric se pun laptele, uleiul si zaharul si se tin pe foc pana cand zaharul este complet topit. Se toarna intr-un vas/ bol incapator in care urmeaza sa facem aluatul pt foi. Cand s-a racit se pune oul si se amesteca bine cu o paleta din silicon. Se adauga bicarbonatul de sodiu , sarea si esenta de vanilie si amestecam din nou pana ce acestea s-au incorporat. Faina se pune putin cate putin si continuam sa amestecam cu paleta pana cand s-a format deja un aluat si trebuie framantat cu mana. Aluatul rezultat se imparte in doua. 
Pe suprafata de lucru se presara putina faina si se intinde cu ajutorul facaletului prima foaie. Se roluie pe facalet si se intinde usor in tava de prajitura acoperita cu hartie de copt. Se taie cu ajutorul unui cutit marginile ce trec de tava. Peste ea se pune toata umplutura de dovleac si se niveleaza bine sa nu ramana goluri. Cu a doua bucata de aluat procedam exact la fel. Se pune peste umplutura, apasam bine , dar nu cu multa putere, foaia de aluat ca sa se lipeasca de umplutura si din nou taiem marginile pentru ca prajitura sa aibe exact forma tavii. Din resturile ramase eu am facut snururi din aluat si le-am '' impletit'' pe prajitura. Nu e necesar sa faceti si voi daca nu vreti. Se unge cu ou batut si se da la cuptor 30-40 min ( eu cred ca 40 min am tinut-o) la 160 grade sau pana cand vedeti ca s-a copt frumos. 
Se pudreaza cu zahar pudra si se lasa la racit in tava. I-am dat tarcoale o vreme dupa care am taiat-o in bucati si am infulecat-o :))  Nu pe toata  :)) o bucata ... na bine, doua :))  


E foarte buna reteta, ar fi pacat sa o ratati daca aveti vreun dovleac prin casa. 


Sa va fie de bine ! 

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...