Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

miercuri, 8 august 2012

Tort Amandina cu visine sau cirese negre

Desi caldurile asta sunt greu de suportat , pofta de ceva ciocolatos m-a clintit din loc . Am dat drumul la clima, la cuptor si m-am pus pe treaba. Nu e o reteta chiar noua. Tortul e facut dupa reteta de la prajitura Amandina, textul e chiar luat cu copy de la postarea  de atunci cand am facut prima oara prajitura si am scris reteta si aici,  si adaptat la varianta tort. Nu m-am agitat prea tare cu aspectul tortului fiindca era facut doar pt noi si nu prea conta cum arata.
Ce e nou-nout la reteta  este faptul ca pe langa crema si blat am adaugat eu visine,  sau cirese negre. Le-am congelat, nu se mai vede ce am scris pe punga iar acum nu mai fac diferenta intre ele. :) Oricum ar fi, acrisoare sunt. :)  Ce-am ratat si de data aceasta este partea cu insiropatul unde puteam sa mai insist .Dar ca de obicei m-am gandit sa nu exagerez  :)  Nu e grav, dar ne-ar fi placut mai mult daca era mai insiropat. Data viitoare sper ca o sa-mi fac de cap la partea asta :))
 Pt. doritori, reteta :
  - pentru blat: 6 oua, 8 lg de faina, 20 g cacao, 30 ml apa, 30 ml ulei, 200 g zahar.
  - pentru crema:  3 galbenusuri, 150 g zahar pudra, 250 g margarina pt. prajituri, 3 lg de cacao pe care le cerneti,esenta de vanilie (dupa gust).
 - pentru sirop : apa, zahar, esenta de rom si putin capuccino (cantitatile se pun dupa gust si in functie de cat sirop vreti sa aceti.
  - pentru glazura : 1 cutie mica de frisca  HuLaLa (200 ml ) ,1 ciocolata amara si cacao pudra cat e necesar. Va spun ca mie mi-a mai ramas glazura asa ca se poate pune si mai putina frisca.
           Mai trebuie si visine sau cirese negre, in functie de cate vreti voi sa puneti.
 Chiar daca l-am facut in varianta tort, si nu prajitura, am respectat cantitatile si ingredientele.
    Prepararea :
   Am separat cele 6 oua. Albusele se bat spuma cu zaharul dupa care se adauga apa. Galbenusele se freaca cu ulei dupa care se toarna peste albuse si amestecam cu o paleta incet, de jos un sus, cu miscari circulare.
  Cacaua se amesteca cu faina si se cern. Aceasta compozitie de cacao si faina se toarna putin cate putin peste spuma de albuse si se amesteca tot cu miscari circulare, incet, de jos in sus.
Se procedeaza asa pana se termina praful de cacao si faina.
   Intr-o tava de tort acoperita cu hartie de copt se pune compozitia pentru blat si se da la cuptorul preincalzit, la 170-180 grade pana cand blatul e copt si trece de testul scobitorii. Il lasam la racit dupa care il taiem in doua .
  Cat timp blatul se raceste preparam siropul. Apa se pune pe foc, impreuna cu zaharul, esenta de rom. Cand apa fierbe si zaharul s-a topit adaugam capuccino (atat cat va place voua de concentrat).
  Luam de pe foc si lasam la racit.
  Urmeaza sa preparam crema. In bolul de mixer se pune margarina moale (la temperatura camerei), zaharul, cacaua cernuta, esenta de vanilie, galbenusurile de ou. Se bate pana cand zaharul s-a topit si crema este fina.
 Blatul taiat in doua se insiropeaza, se pune un strat de crema, apoi visine sau cirese negre la care le-am scos samburii in prealabil, pe toata suprafata tortului,  apoi al doilea blat care se insiropeaza si el iar deasupra glazura de ciocolata care se face astfel: la bain marie, intr-un bol metalic sau o craticioara, se pune frisca cu ciocolata rupta in bucati. Tinem pe abur pana cand ciocolata s-a topit apoi dam craticioara la o parte si punem cacao amestecand intr-una. Punem atata cacao cat vrem noi sa fie de groasa glazura. Insa aveti grija ca oricum aceasta cand s-a racit se mai ingroasa. Eu am pus doar deasupra, nu am imbracat tot tortul. 
   Acest gen de glazura va permite sa taiati prajitura/tortul  si dupa ce ati tinut-o la frigider.
  Daca v-a mai ramas crema, puteti sa faceti moturi pe fiecare felie taiata in parte sau daca nu ati folosit toata glazura, bagati-o la frigider si dupa ce s-a intarit puneti-o intr-un posh si faceti moturi pe tort din ea, exact ca in poze:


     
     
O vara minunata va doresc!

17 comentarii:

Poliana spunea...

Wow, super ciocolatos si aratos. Mi-am indulcit ziua de dimineata!

Lady Butterfly spunea...

Vai ce-as papa si eu o amandina....

Danutza spunea...

super extra delicios!!! e favoritul meu :x :x

Bucate apetisante spunea...

Muktumesc de vizita si aprecieri,fetele! :-*

Simona spunea...

Vai cum arata... iar cu visine.. pfaaa.. demential!!! Am salvat reteta si cat mai curand o voi pune in practica!!
Pupici

Bucate apetisante spunea...

Sa-mi zici cum ti s-a parut! :D

Te pup!

Ramona Alina spunea...

Aratã asa de bine! mie dor de Amandinele din România:((

catkitchen spunea...

Poftele astea ne cam chinuie, asa-i ?:)

Haplea spunea...

Wow cat de bine arata!!!Imi place tare mult amandina!!!!

Cristina spunea...

amandina... Yammy!!!!

Top Cuisine avec Lavi spunea...

Arata excelent! Trebuie sa fac si eu curand!

Bucate apetisante spunea...

Asa este Cat, din pacate eu una nu rezist sa nu fac daca mi-e pofta rau de ceva :)

Bucate apetisante spunea...

Ramo, poti incerca sa faci.
Reteta e usoara, eu am fost deja la a 3-a sau a patra prestatie de amandine, sub forma de prajitura sau tort.

Bucate apetisante spunea...

Haplea,
Cristina si
Top Cuisine, va multumesc.

andrada`s kitchen spunea...

Mama imi tot spune de ceva vreme ca ar manca amandine, cred ca am sa-i fac o surpriza si am sa pregatesc reteta ta, pt ca arata senzational !! te pup :*

Bucate apetisante spunea...

Reteta e de pe un forum culinar,nu-mi apartine decat ideea de a baga si visine.
Aceeasi reteta este si la prajitura ''Amandine''dar aceea e fara fructele precizate.
Sa-mi spui daca ti-a placut.
Pupici!

Anonim spunea...

I do not drop a ton of comments, however i did a few searching and wound up here "Tort Amandina cu visine sau cirese negre".
And I do have 2 questions for you if it's allright. Could it be just me or does it appear like some of the remarks come across as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting at other social sites, I would like to follow everything new you have to post. Could you make a list of all of your public pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

Feel free to visit my web site - calories burned walking

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...