Am primit oua bune, de casa , asta dupa ce imi cumparasem si eu deja cateva. Asa ca trebuia sa ma scap de cateva dintre ele. Am intrebat in stanga si in dreapta ce-as putea face dulce cu mai multe oua si dupa cateva sfatuiri , cautari pe net si prin reviste m-am hotarat : Baumkuchen.
Din discutiile gasite pe net prajitura asta mi se parea ca un fel de bau-bau dar hai ca nu e tocmai asa, nu va speriati . Intr-adevar cere o atentie mai mare dar sunt alte retete si mai greoaie.
Sursa retetei aici
Aveti nevoie de :
200 g unt, 165 g amidon alimentar , 300 g zahar, 4 galbenusuri, 7 albusuri, 65 g migdale macinate fin (ca faina) , esenta de vanilie, un praf de sare.
Preparare:
Albusurile se bat cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar. Cand s-au facut spuma tare amidonul se cerne si se pune peste albusuri. Se amesteca usor cu o paleta , cu miscari circulare de jos in sus pana ce s-a incorporat totul.
Separat intr-un bol se freaca untul cu zaharul ramas si esenta de vanilie pana ce ajunge ca o crema dupa care se adauga , pe rand, cele 4 galbenusuri mixand dupa fiecare. Migdalele macinate fin se amesteca si ele in unt si se omogenizeaza. Din spuma de albusuri se adauga putin cate putin peste compozitia de unt , pana se termina, amestecand usor pana ce totul s-a transformat intr-un aluat frumos, omogen, pufos.
O tava medie de aprox. 23/33 cm se unge cu unt si se acopera (inclusiv marginile tavii) cu hartie de copt. Se ia cu lingura din aluat si se intinde un strat subtire si cat puteti de egal. Mai jos o figura ajutatoare (cum am intins eu aluatul in tava) :
Se baga in cuptor, pe rezistenta de gril si se tine pana cand s-a copt frumos si deasupra are o culoare maronie. Se scoate tava afara si peste stratul copt se intinde un strat nou de aluat crud, la fel de subtire si cat puteti de uniform ca si primul. Se baga din nou in cuptor sub gril si cand blatul e maroniu scoateti tava si procedati la fel pana cand tot aluatul e gata. Nu plecati deloc de langa cuptor fiindca se coace destul de repede fiecare strat.
Temparatura cuptorului meu a fost de aprox. 180 grade, cuptorul fiind bine incins de dinainte. Temperatura cuptorului e doar ORIENTATIVA, poate al vostru coace mai puternic sau poate mai slab si nu iasa aceeasi treaba.
Dupa coacere se lasa la racit pe un gratar si se tare abia dupa ce s-a racit bine.
Prajitura se acopera cu un strat de ciocolata, eu am preferat sa o las asa simpla sau cel mult pudrata cu zahar pudra.
Spor la reteta si s-aveti pofta !
16 comentarii:
Foarte interesanta reteta! si nu cred ca e grea deloc, trebuie doar putina rabdare si cred ca rezultatul e pe masura, nu?
In poze, pare ca este crema intre foi, chiar foarte ineresanta reteta, trecem pe lista de incercat! :*
O Duminica placuta in continuare!!
pe mine m-a atras prezentarea deosebita!
Asa-i Adela, asa am crezut si eu prima oara cand am vazut-o, ca are crema. :) Dar nu, doar sunt straturile intre ele lipite si lasa impresia asta.
Da, clar e buna, merita atentia ceruta. :)
Multumesc!
Adnia, multumesc frumos :-*
Deci arata =p~=p~=p~
Super reteta si sunt sigura ca este foarte buna
Multumesc draga mea,pupiiiici !
Tare apetisant mai arata!
Teo, multumesc ! :)
Am postat comentariul pe care vroiam sa-l postez aici la tortul anterior :)) Nu ca ala nu ar fi apetisant , dar prajitura asta o ADOR!
Hi,hi, de la tine am preluat reteta....:D
Tare bine arata!!! Sunt tare curioasa de gust!
Multumesc Simona!
Daca incerci reteta, sa revii cu impresii. ;)
cred ca este o minunatie!!!!
Arata fantastic!
Coco, e buna, noua ne-a placut.
Maya, multumesc , :-*
Trimiteți un comentariu