Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

vineri, 29 aprilie 2011

Regina Maria

Prajitura a fost facuta de Paste si este varianta mea de prajitura plecata de la cea a ''soacrei''.Nu stiu de unde ii vine numele dar nici nu conteaza prea mult pentru mine.
   Pe net am vazut o multime de alte retete la prajitura asta dar fiecare gospodina cu reteta ei.
E destul de costisitoare de aceea i-am dat porecla de  ''prajitura de sarbatori''  :-)  fiindca numai atunci o voi face. Ca un rezumat, prajitura are 3 blaturi, doua simple de pandispan si unul, cel din mijloc, cu nuca si rahat. Intre straturi este budinca de vanilie iar deasupra, pe primul pandispan, este glazura de ciocolata. Buna,foarte buna. Nu are cum sa nu va placa. :-)
     Pentru ea aveti nevoie de:
        - blaturi:  12 oua, 12 de linguri de zahar, 12 linguri de faina, nuca si rahat dupa gust, fiecare pune cat crede ca ii place.
       - crema :  2 plicuri de budinca de vanilie, 1 l de lapte si zahar atat cat scrie pe plicuri.
        -glazura :  100-150 g de frisca lichida si ciocolata neagra menaj
Prepararea:
   Blaturile de pandispan sunt cele clasice. Eu am facut 3 blaturi separate. Se separa 4 oua prima oara. Intr-un bol incapator de bat albusele spuma tare cu 4 lg de  zahar adaugate pe rand, apoi se adauga unul cate unul galbenusurile si mixati intr-una pana se incorporeaza. Apoi se adauga pe rand 4 lg de faina pe care le amestecam cu o lingura de lemn, cu miscari incete de jos in sus. Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele compozitia se toarna intr-o tava de  20X30 cm acoperita cu hartie de copt si se da la cuptor pana s-a copt; testati blatul cu scobitoarea.
Repet pentru a nu se intelege gresit ,pentru fiecare blat eu am folosit  4 oua, 4 lg de zahar si 4 lg de faina. Deci in total pentru toate cele trei blaturi 12 oua, 12 lg de zahar si 12 lg de faina, asa cum am scris si mai sus.
La unul din cele trei blaturi , dupa ce am incorporat toate ingredientele am adaugat nucile taiate (daca vreti le puteti praji putin, daca nu, nu ) si cuburi mici de rahat. Am amestecat tot cu o lingura de lemn sau plastic.
 Dupa coacere cele trei blaturi de pandispan se lasa la racit iar intre timp pregatim crema care nu este decat o budinca de vanilie preparata conform instructiunilor de pe plic.
Se lasa putin la racit apoi se intinde pe primul strat de pandispan simplu, peste se aseaza cu grija pandispanul cu nuca si rahat, iarasi crema  si ultimul rand sa fie un pandispan simplu.
    Glazura o preparam astfel: frisca se pune intr-o cratita la incalzit iar in ea se pune ciocolata menaj taiata bucatele mici. La 100-150 g frisca se pun cam 4-5 patratele de ciocolata, asta daca ciocolata are patretelele mai maricele.Cand s-a topit ciocolata se lasa putin de tot la racit.
    Se intinde glazura pe stratul de pandispan de deasupra si se da la frigider pentru cateva ore. Bine de stiut:  nu  tineti glazura pana se raceste de tot fiindca o veti intinde greu sau nu o veti mai intinde deloc.
     

Pofta sa aveti!

8 comentarii:

Miodrag Surac spunea...

Super reteta, imi place. O seara placuta...

Bucate Apetisante spunea...

He,he si credeam ca numai eu colindam pe net la ora aia :-)
Ma bucur ca-ti place Miodrag :)
Numai bine!

Dorina spunea...

Delicioasa

gratziela spunea...

Arata superb, dar cred ca este mai mult elaborioasa decat costisitoare.
O seara buna.

Irina spunea...

Bunica imi facea Regina Maria. Tot de sarbatori... Buna prajitura!

Bucate Apetisante spunea...

Si in casa ''soacrei'' prajitura asta se face tot de sarbatori iar de acum inainte si eu voi face din asta o traditie la mine in casa :)

Can't boil an egg spunea...

Si eu am reteta asta, dar e complet diferita de a ta! Or fi mai multe regine Maria? :)) Voi incerca si reteta ta, negresit! Arata foarte bine!

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Diana. :)
Legat de reteta, da, cred ca da. Cred ca sunt mai multe retete ca si eu am vazut mai multe pe net dar am preferat-o pe cea a soacrei pe care am modificat-o eu putin.
Sunt convinsa ca toate variantele sunt la fel de delicioase. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...