Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

luni, 6 iunie 2011

Tarta cu ciocolata

Reteta originala am inteles ca este de pe ''Arta culinara'' insa eu o stiu de pe blogul ''Restaurantul de acasa''.
E foarte ciocolatoasa si merge perfect cu struguri albi, capsuni sau chiar frisca.Parerea mea.

Ingredientele ar fi: 
   -blat: 160 grame unt, 300 g faina, 2 oua, 110 grame zahar, un strop de sare, putin coaja rasa de portocala.
 -crema: 300 ml smantana  pt. gatit de La Dorna de 30% grasime (nu neaparat aceeasi firma) , 100 ml lapte, 2-3 galbenusuri (eu am pus 3 ), 1 plic zahar vaniliat, 175 grame ciocolata cu cel putin 50% cacao si 50 g zahar.
Prepararea:
   Lasati untul la temperatura camerei iar cand s-a facut moale mixati-l impreuna cu zaharul, praful de sare si coaja de portocala. Apoi turnati faina impreunata cu cacaua si cernute si cele doua oua. Amestecati cu o lingura de lemn pana cand se omogenizeaza toate ingredientele si a rezultat un aluat tare:
    
Faceti din aluat o bila mare, impachetati-l in folie alimentara de plastic si dati-l la frigider pentru o ora.   
Dupa ce a stat o ora la frigider, se scoate si se intinde pe o forma cu inel detasabil unsa cu unt. Se ridica aluatul in sus cat se poate de mult pe peretii formei fiindca la caldura in cuptor se va mai trage. Se inteapa din loc in loc cu furculita si se mai da la frigider pentru inca o jumatate de ora.
Dupa ce a stat la rece , se da la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 minute.
In acest timp se prepara crema. Laptele se pune intr-o olicica , se amesteca cu smantana pentru gatit si zaharul si se tine pe foc pana cand acesta s-a topit.
Se ia de pe foc si se pune inauntru ciocolata rupta in bucati mici.Se acopera cu un capac si se lasa asa pana cand ciocolata s-a topit. Cand s-a racit acest amestec se adauga cele 2-3 galbenuse, se amesteca pentru omogenizare , se toarna in mijlocul blatului copt si se mai da la cuptor pentru inca 15 minute dar la o temperatura ceva mai scazuta, la 160-170 grade.
Dupa aceste 15 minute crema trebuie sa fie inchegata.
Atentie! Sa nu o taiati imediat, mai intai  lasati-o cateva ore bune la frigider si abia apoi o puteti savura. Sau poate chiar mai bine a doua zi. Si sa nu va speriati, ca atata timp cat va fi calda, crema o sa va para moale si nereusita :)




 

12 comentarii:

felis spunea...

Bine mai arata ciocolatoasa!... Vreau si eu o bucata!!!

mariette spunea...

Da,si eu zic la fel...arata foarte bine "ciocolatoasa"!

violette spunea...

Foarte bine arata...o tarta simpla, dar delicioasa!

Bucate apetisante spunea...

Ma bucur ca va place.
Interesant este ca mie a inceput sa-mi placa si mai mult tarta decat la inceput,abia cand mai este o felie :)

Va multumesc de vizita!

Haplea spunea...

Un dulce ciocolatos...pe gustul meu.

pansy spunea...

foarte bine arata !m-am tot invartit si eu in jurul retetei,da'nu i-a venit inca randul

maya spunea...

Visul oricarui ciocolatos! :)

Liana10 spunea...

O felie si pt. mine! ;-)

Bucate apetisante spunea...

Cu drag te-as servi :)

andrada`s kitchen spunea...

ohhhh ... dau un regat, pt o bucatica...!!! E superb !!

Bucate apetisante spunea...

Se putea si mai bine ca aspect dar sa zicem ca merge :)
Multumesc Andrada. :)

petreceri pentru copii spunea...

yumm... :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...