Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

duminică, 18 septembrie 2011

Prajitura rasturnata cu pere caramelizate

Am ales prajitura aceasta pentru provocarea lunii, sustinuta de Betty pe blogul ei: http://bettykitchen.wordpress.com/     
Reteta este preluata de pe un blog strain, blogul lui Caroline, dar modificata de mine in functie de ingredientele avute si gust.
     Ingredientele necesare:
    - pentru caramel: 1 cana de zahar alb, 1 lgta suc de lamaie, un sfert de cana de apa fierbinte, 50 g unt topit.
-pentru blat:  1 cana si jumatate de faina, 1 lgta si jumatate de praf de copt, jumatate de lingurita de scortisoara, 3 lg de lapte condensat, 11 lg de lapte (normal), 150 g unt, o jumatate de cana de zahar brun, 2 oua mai mari si 2 pere. ( cana mea a fost de  300 ml)
  Prepararea:  
    Intai de toate se pregateste tava in care faceti prajitura.Se unge cu unt si se acopera cu hartie de copt. Baza tavii se unge si peste hartia de copt cu putin unt.
Se curata perele de coaja, se taie felii medii si se aseaza pe suprafata formei de prajitura in cerc.
Se prepara caramelul: se amesteca zaharul alb cu apa fierbinte si cu sucul de lamaie. Se pune pe foc si cand zaharul s-a topit si a inceput sa se maroneasca se ia de pe foc si se torna untul topit in prealabil. Se amesteca si se acopera feliile de pere:
           

Se lasa deoparte pana ne ocupam de blat. Pentru acesta intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si scortisoara.
In vasul de mixer se pune untul la temperatura camerei si se mixeaza pana cand s-a facut spuma. Se adauga zaharul brun putin cate putin:
   
                               
     
Dupa ce ati incorporat zaharul se pun ouale  tot pe rand, mixand dupa fiecare:
     
   Continuati sa mixati pana cand s-a topit tot zaharul.
Apoi treaba cu mixerul am terminat-o. Urmeaza a se adauga faina si cele doua feluri de lapte.
Se pune o parte din faina, se amesteca cu o paleta de plasti , se adauga o lingura de lapte condensat, se amesteca din nou, apoi lapte normal, se amesteca si tot asa pana se termina faina, laptele condensat si laptele clasic.
 Se pune compozitia blatului peste pere si se da la cuptor pana trece de testul scobitorii.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma vreo 15-20 minute dupa care se inlatura hartia de copt si se poate transfera (rasturna) pe o tava:



  Si fiindca noua ne plac prajiturile mai insiropate  am indraznit dupa ce s-a racit bine sa torn o lecuta de lapte printre feliile de pere si am dat-o la frigider peste noapte.

   


Spor mare la prajitureala!
   

20 comentarii:

sarah spunea...

buna prajitura.am facut cu mere,dar daca am noroc sa gasesc pere sigur n-o ratez.pupicei

Bucate Apetisante spunea...

Prajitura cu fructe caramelizata este foarte cunoscuta.
M-am mirat sa gasesc retete de acest gen si pe site-uri si bloguri straine iar reteta originala dupa care am facut eu prajitura continea si ghimbir.
Recunoasc ca n-am avut curaj sa-l foloesc, poate data viitoare :)
Pupici Sarah, multumesc de vizita!

Mihaela Negrescu spunea...

interesanta reteta.mie imi plac retetele cu caramel, deci sigur e pe gustul meu :))o duminica frumoasa!!!!

Bucate Apetisante spunea...

O duminica frumoasa si tie '' Fantenzie in bucatarie''.

felis spunea...

Pere si caramel... nu poate fi decat delicios!!!

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Felis, te pup!

Anonim spunea...

clar , e un deliciu !!!! Se vede si in poze ;) ... O seara frumoasa!!!

TeoBucatar spunea...

Wow,cum arata perele alea caramelizate!Ador tot ce e caramelizat!

Lia spunea...

O combinatie perfecta .
Aroma si parfum in farfurie . :)

Cristina spunea...

Draga mea, foloseste si ghimbir, are o aroma speciala, de turta dulce... Arata minunat!

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Cat,te pupic!

Bucate Apetisante spunea...

Teo,si mie imi place cum arata prajitura, are aspect de floare.

Bucate Apetisante spunea...

Lia,multumesc de vizita,te mai astept.

Bucate Apetisante spunea...

Cristina, ma crezi ori nu :) dar eu tot incercam sa-i conving pe toti cei care au mancat din ea la gust aduce cu turta dulce :))
Poate cu ghimbir chiar i-as fi convins. :)

Maya spunea...

Fructele astea caramelizate ma dau pe spate! Îmi place tare mult!
Pupici :*

sara & Miki spunea...

Si eu am vrut sa fac varianta asta cu caramel. Arata minunat si stiu ca e tare buna. Pup!

Lady Butterfly spunea...

Niam niam...combinatie de pere si caramel pare a fi foarte ineteresanta...si dulce....

Bucate Apetisante spunea...

Lady,este dulce dar nu exagerat.Fiindca e caramelul care e usor de tot amarui si blatul care are scortisoara.
Gustul este foarte asemanator cu cel de turta dulce.

Bucate Apetisante spunea...

Sara & Miki, prajitura ta/voastra e super faina,a mea e ''mic copil'' in comparatie. :)

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Maya!
Pupici!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...