Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

luni, 29 august 2011

Ghiveci de legume la tigaie

Nu cred ca exista gospodina care sa nu fi facut acest ghiveci dar nu pot sa nu-l adaug la retetele de pe blog caci e una din mancarurile mele preferate de vara.
  Usor si rapid de facut in tigaie, l-am servit intr-una din zile la pranz.
  Sunt convinsa ca sunt multe variante de retete, dar va scriu ce am folosit eu de data aceasta la ghiveci:
     Rosii de vara, bine coapte si dulci, ceapa , ardei, foi de dafin, putin busuioc, un varf de cutit de cimbru uscat, sare, piper, ulei, 1-2 pahare de apa . De obicei pun si ciuperci, e mult mai yami dar de data aceasta n-am avut.
     Prepararea:
   Ceapa se taie solzisori si se pune la prajit in ulei. Cand incepe sa fie sticloasa, se pune ardeiul taiat julien si se tine pana cand se inmoaie. Se sareaza si se pipereaza.              
    Cand e aproape gata si ardeiul se adauga rosiile cuburi, care au fost curatate de coaja in prealabil sau nu. Eu uneori , cand ma grabesc asa ca atunci cand l-am facut, nu le mai curat de coaja. In functie de cat suc au lasat rosiile se pune si apa sau dupa cum vrea fiecare sa fie ghiveciul cu mai mult sau cu mai putin sos. Se arunca si dafinul.
    Se lasa pana cand se fac rosiile, se adauga busuioc dupa gust si putin cimbru.
Se mai tine pe foc un timp dupa care se poate lua de pe aragaz si servi.
Daca veti alege sa puneti si ciuperci, si va recomand asta , le taiati feliute subtiri si le puteti adauga dupa ardei sau chiar deodata cu ceapa.
   
              
 
Pofta buna sa aveti!
                    

duminică, 28 august 2011

Sunrise potatoes

Reteta preluata de pe '' Arta culinara'' de la La Chef A .
  Nu cred ca am respectat reteta originala pas cu pas, dar a iesit ce se vede in poze.
     Pentru acesti cartofi aveti nevoie de :
         6 cartofi mai mari (sau atatia cati vreti voi sa faceti) , 6 oua, cateva  fasii de bacon, patrunjel verde tocat, sare, piper, unt.
    Prepararea:
        Cartofii se spala bine cu tot cu coaja si se pun in tava, in cuptor la copt. Cand sunt gata, se lasa racit.
    Se taie un capacel din cartof pe lung, cam un sfert din cartof, se scoate miezul din mijloc  (acesta se poate folosi la salate sau il faceti piure) , trebuie sa arate ca niste barcute, se sareaza si pipereaza. In fiecare dintre cartofi se pune cate un cubulet de unt, apoi se sparge oul si se pune inauntru. Adaugati apoi fasii de bacon, patrunjel verde tocat fin. Se da din nou la cuptor pana cand ouale din cartofi sunt facute:
    
        
Pofta buna!

joi, 25 august 2011

Iced coffee

Nemaipomenita pentru caldurile de acum...
Reteta de pe terasele de pe malurile marilor... :) 
Pentru doua portii aveti nevoie de:
      400 lapte rece , 200 ml cafea naturala racita , 2-4 cupe de inghetata de vanilie (de cacao sau cafea, dupa preferinte), zahar dupa gust, cativa stropi de esenta de rom sau chiar rom, frisca, putin Nesquik
Prepararea: 
     Se prepara cafeaua (fiecare cu ce are si cum poate) si se lasa la racit. Se iau doua  pahare inalte de 300 ml si se pune  in fiecare cate 200 ml lapte ,100 ml cafea racita si cateva mici picaturi de esenta de rom. Se indulceste dupa gust, se pune 1-2 cupe de inghetata, se orneaza cu frisca, deasupra careia se presara Nesquik.


Iata o varianta de iced coffe care se servea pe terasele de pe malul marii Adriatice.
Ce amintiri placute si racoroase :)  ...




      

duminică, 21 august 2011

Tort cu mousse de ciocolata alba si struguri


Deoarece prima prajitura cu struguri pe care am facut-o a fost un succes, am trecut si la a doua. Aspect si gust diferit dar clar o alta reteta simpla si buna.
  Aveti nevoie de :
     8 oua, 8 lg de faina, 8 lg de zahar, 2 lgte  praf de copt, esenta de vanilie, un praf de sare, 2 cutii mici de frisca Hu La La, 3 g gelatina, 270 g ciocolata alba,1 ciorchine mare de struguri albi.
  Prepararea:
Se face din oua un pandispan clasic. Adica separam cele 8 oua, albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare adaugandu-se pe rand cele 8 linguri de zahar si cele 8 galbenuse si mixand dupa fiecare adaugare.
Dupa ce au fost toate acestea incorporate bine in spuma de albusuri, se pun si cele 8 lg de faina amestecate cu praful de copt tot pe rand si esenta de vanilie dupa gust amestecand cu o lingura lemn cu miscari lente de jos in sus. Aceasta compozitie se toarna intr-o forma de tort cu gaura in mijloc unsa bine cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptorul preincalzit la 160-170 grade pana cand prinde o culoare aurie. Daca trece testul scobitorii inseamna ca blatul e facut.
Se lasa la racit si se trece la urmatoarea faza, mousse-ul de ciocolata alba. E prima oara cand fac si m-am inspirat de pe ''Restaurantul de acasa'' , nu atat la cantitati cat la ingrediente si modul de preparare.
      Din cele doua cutii de frisca Hu La La , adica 400 ml in total, 150 ml se pun intr-o craticioara pe foc cu 200g  ciocolata alba rupta in bucati egale.
   150 ml de frisca se bat pana devine tare. Cand ciocolata s-a topit in frisca se adauga gelatina care a fost hidratata de dinainte (pusa intr-o canita si turnat apa peste ea de unu-doua degete), se amesteca bine.
Toata aceasta compozitie dupa ce s-a racit se torna peste frisca batuta si se amesteca. Spuma astfel rezultata se toarna peste blatul racit, taiat in doua si insiropat usor cu lapte (ambele parti de blat) :
          
           
Se intinde cat se poate de uniform , se aseaza boabe de struguri taiate in doua, dupa propria imaginatie:
      Se aseaza peste cealalta parte de blat, se preseaza usor si pe margine se aranjeaza spuma daca a iesit in afara tortului:
         Pentru glazura procedam asa: restul de frisca lichida (100 ml ) se pune la incalzit intr-o craticioara si se pune in ea ciocolata alba ramasa rupta in bucatele mici. Cand ciocolata s-a topit se stropeste blatul de tort cu glazura cat e lichida, se decoreaza cu struguri si se da la frider pentru cateva ore.






       Pofta sa aveti!

joi, 18 august 2011

Ciorba de peste


Tot mi-au facute fetele pofta cu peste pe blogurile lor. Si cum de mult timp eram curioasa cum este ciorba de peste , am zis sa impac atat pofta cat si curiozitatea.
Am tot cautat peste tot pe net retete de ciorba dar am gasit n'spe mii de moduri de a gati o ciorba de peste dar majoritatea cu aceleasi ingrediente.
Si atunci am zis sa incerc sa fac asa cum cred.
 Pentru ciorba de peste va trebuie urmatoarele ingrediente:
     1 pastrav, 2 morcovi taiati rondele, 2 radacini de patrunjel taiate rondele, 2 catei de usturoi trecuti prin presa, 1 ardei gras rosu taiat cubulete, 1 ceapa medie taiata cuburi, 1 cub de legume, aprox.150-200 ml bors , 2 lg de orez, 3 lg ulei, 2 rosii decojite si taiate in bucati + 4 lg de rosii cuburi din conserva cu tot cu suc, telina verdeata, leustean, patrunjel verde tocat,sare, piper.
 Prepararea:
  Se pune la fiert pestele curatat si taiat in 3-4 parti in apa cu putina sare. Cand apare spuma , se curata.         
Separat, intr-o tigaie se pun la calit legumele curatate si taiate rondele: morcovul si patrunjelul  alaturi de ceapa si ardeiul taiate cuburi.

                            
       Cand pestele e fiert (se fierbe repede) se scoate afara si se pune pe o farfurie. In oala cu ciorba se arunca legumele calite,frunza de telina si se lasa la fiert. Se adauga cubul de legume, piperul, usturoiul trecut prin presa si orezul spalat bine si dupa ce legumele si orezul sunt aproape fierte se adauga rosiile curatate de pielita si taiate cuburi si cele din conserva (daca puneti si asa ceva). Lasati sa fiarba o vreme iar inainte cu 5-10 minute de a opri focul puneti si borsul si restul de verdeturi tocate marunt. Nu uitati sa puneti inapoi in ciorba si bucatile de peste cand aceasta este gata.

                          
    Chiar daca ati pus bors, daca va place, mai puteti acri ciorba si cu smantana.Eu asa am facut :)
                         
 
                         
         Pofta mare va doresc!
                                

sâmbătă, 13 august 2011

'' Pestisori '' din piept de pui cu guacamole

Reteta este facuta special pentru ''Provocarea lunii august- Dulce Romanie'' 2011  sustinuta luna aceasta de Gaby pe blogul ei: http://gabyd2.blogspot.com/2011/07/provocarea-lunii-august-dulce-romanie.html
    Deocamdata am facut o reteta cu pui, niste ''pestisori''  (asa i-am numit eu)  din pui si guacamole, de care fac prima oara.
  Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de : 2 bucati de piept de pui dezosat, 2 lime, 2 avocado, 2 rosii, 1 ceapa , sare, piper, ulei.
 Se prepara asa: pestru pestisorii de pui trebuie sa spalati cele doua bucati de piept de pui, sa le taiati pe lung in bucati  de cam doua degete latime, le stropiti cu sucul de la o jumatate de lamaie verde, le sarati si le piperati.

        Le frigeti intr-o tigaie cu ulei incins dupa care le scoateti intr-un bol acoperit cu servetele de hartie pentru a se absorbi toata grasimea:
   
         
Pentru guacamole procedati asa:
              Se taie avocado in doua:
        Pentru a scoate direct din coaja  cubulete de avocado, luati o jumatate in mana si cu ajutorul unui cutit taiati pulpa pe lung apoi pe lat iar apoi cu o lingura scoateti pulpa afara incepand dintr-un capat al jumatatii de avocado pana in celalalt capat:

Click pe poza pentru a mari
         Puneti pulpa de avocado intr-un bol:

           
Curatati cele doua rosii de coaja, le taiati in jumatati, scoateti semintele iar partea carnoasa taiati-o cuburi. Eu nu am mai avut rosii ca le-am folosit la altceva asa ca am pus rosii cuburi din conserva.

         Adaugati si ceapa curatata si tocata marunt, sare, piper, sucul de la cea de-a doua jumatate de lamaie verde si amestecati pentru omogenizare. In reteta originala mai era inca un ingredient pe care eu nu-l am si ceapa rosie de care , la fel, nu am avut.
Culoarea  la guacamole nu e una grozava :)) dar gustul conteaza pana la urma.
Se poate cosuma cu tortillas sau cu ce va pica voua bine. Eu am ales pui fript. Cealalta lime am folosit-o pentru decor si pentru a stropi cu suc bucatile de pui si dupa ce au fost fripte, inainte de servire: 

         Pofta sa aveti!

vineri, 12 august 2011

Banana Split - amintiri dulci din concediu...


Sper sa va incante desertul meu.  :-)  Cat am fost plecata in concediu am mancat acest desert iar acum parca i-am simtit lipsa. Desi desertul meu nu arata ca cel de la terasele de pe malul marii Adriatice, mi-a amintit de zilele petrecute acolo.
       Contine: 3 cupe de inghetata de culori si arome diferite, o banana taiata pe din doua pe lung, ''bulgarasi'' de frisca si sos caramel. Optional si floricele din sarlota de vanilie.
                                                                                                                                                       
    

 
                                                                


Sa-l savurati cu pofta!
      

   
   

Tortulete cu crema de vanilie si ananas

Ideea am preluat-o din carticelele care ma obsedeaza in ultima vreme :)) cele de la editura Adevarul , insa am schimbat ingredientele si putin din aspectul tortuletelor.

La reteta ma autocitez de pe forumul ''Arta culinara'' unde am mai postat reteta :

Ingrediente si preparare:
- 4 oua
- 4 lg de zahar
- 3 lg de faina
- 1 lg de cacao
- esenta de vanilie
- un praf de sare
- 1 plic sarlota de vanilie de la Dr. Oetker
- 300 ml lapte rece
- 1 cutie mica de frisca Hu La La
- cateva bucati de ananas

Se separa albusurile de galbenuse si se bat cu mixerul pana se fac spuma adaugand un praf de sare, zaharul putin cate putin si galbenusurile pe rand. Compozitia rezultata se imparte egal in doua parti. Intr-una adaugati doua linguri de faina,esenta de vanilie si amestecati usor de jos in sus cu o lingura de lemn sau plastic. Puneti aceasta compozitie intr-o tava mica acoperita cu hartie de copt si dati la cuptorul preincalzit la 160-170 grade pt. 10-15 min.
In cealalta parte de compozitie puneti 1 lg de faina amestecata cu lingura de cacao si amestecati la fel, cu miscari incete de jos in sus pana se incorporeaza tot.
In acest timp blatul de vanilie va fi copt deja si puteti sa-l puneti la copt pe cel de cacao. Cand s-a copt si acesta le lasati la racit o vreme si apoi taiati cerculete din ele in functie de cate tortulete vreti sa faceti.
Crema se prepara dintr-un plic de sarlota de vanilie de la Dr. Oetker conform indicatiilor de pe ambalaj,frisca se bate iar ananasul se taie marunt de tot.
Se amesteca treisfert din sarlota cu 2 lg de frisca si ananasul maruntit si rezulta crema pentru tortulete.
Se ia un cerculet de blat de vanilie , se unge cu crema,se acopera cu un blat de cacao, se da cu crema si acesta si se acopera cu o sfera de blat de vanilie. Deasupra, pe ultimul blat, se decoreaza cu un mot de sarlota si un triughiulet de ananas.
Pe lateral se fac moturi din frisca sau se pot lasa simple.

Poza cu cateva imagini din timpul prepararii:

      Alte poze:
   




    

joi, 11 august 2011

Chiftele marinate

Prezentarea si o parte din reteta sunt preluate din cartea editurii Adevarul.
Am cumparata cartea, am rasfoit-o si mi-au picat cu tronc aceste chiftelute.Chiar daca nu am respectat intocmai reteta de acolo, ori nu am pus unele ingrediente, ori am adaugat eu altele,  au iesit tot bune.
   Ca sa faceti aceste chiftelute marinate, va trebuie:
           400-500 g carne macinata mixta (ca e mai buna) sau numai porc sau vita (eu am avut numai de porc) , 2 cepe, 1 morcov mare, cimbru , sare, piper macinat, putin patrunjel verde macinat, 1 ou, 1 catel de usturoi, 3 lg de faina, toate acestea fiind pentru chiftelute.Va mai trebuie ulei pentru fript.
Pentru sos va trebuie : o cutie de rosii cuburi de la Cirio (intamplarea face ca eu de dintotdeauna sa folosesc aceasta firma nu neaparat ca asa se sugera si in carte), daca aveti proaspete e minunat, eu nu am avut atunci. Va mai  trebuie si piper boabe, cateva boabe de coriandru, 1 pahar mic de apa (sau puneti atata apa cat vreti voi sa fie de lichid sosul) 1 lg de faina, sare dupa gust si marar daca va place,eu nu am rezistat sa nu pun. :)  Putin busuioc si putin rozmarin.
    Preparare:
     Prepararea usoara, ca la orice chiftele. Se face rost de un bol mare, incapator, in care se pune carnea macintata si toate ingredientele pe care le-am enumerat mai sus in afara de faina (morcovul,ceapa se curata de coaja si se dau pe razatoare, usturoiul se curata si el si se trece prin presa).

Se fac chiftelute din compozitia rezultata care se dau prin faina pe toate partile.  Se pune la incins uleiul si se frig in el chiftelele:

      
Cand ati terminat cu ele va apucati de sos. Acesta se prepara in felul urmator:
Intr-o oala mai mica se toarna rosiile cuburi din conserva , apa, faina si piperul boabe. Lasati sa fiarba pe foc amestecand incotinuu vreo 5 minute dupa care adauga  sare  , marar , busioc si rozmarin, coriandru.
Amestecati bine pentru omogenizarea condimentelor, aruncati chiftelele fripte in sos si mai dati un clocot.
     Se poate servi langa piure de cartofi sau ca atare cu paine, daca va place:



                            
    Pofta buna va doresc! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...