Reteta este dintr-o editie mai veche a unei reviste culinare si trebuia sa fie un tort cu fructe confiate. Eu zic ca la fel de bine se putea numi si tarta mai ales avand in vedere faptul ca blatul nu este unul obisnuit ci este facut din pesmet si mergea de minune facut in forma de tarta. Am modificat putin reteta pentru ca nu aveam fructe confiate in casa (si de aveam nu stiu daca faceam cu ele) cat si aranjarea lui pe care am scornit-o dupa imaginatia mea din acel moment.
I-am dat denumirea de tort Rebel fiindca asa mi s-a parut mai interesant atunci.
Ingredientele si modul de prepare le gasiti mai jos.Ingrediente:
250 g pesmet alb, o conserva de ananas ( pe care o veti imparti pentru blat cat si pentru decor) , 1 lgta coaja de lamaie, 100 ml lichior de fructe (eu am facut o combinatie intre 2 lg de vin alb sec, 7 lg de suc de ananas din conserva, esenta de vanilie), 7 oua, 150 g zahar, 100 g unt, un praf de sare.
Pentru decor : eu am avut o cutie de smantana pentru frisca LaDorna de 200 ml dar va recomand sa va mai pregatiti cu inca una. Mie una mi-ar fi placut un strat mai gros de frisca asa cum de fapt era si in reteta originala (acolo se cerea 375 g smantana pt. frisca). Tot pentru decor va mai trebuie si 2 kiwi si cum spuneam mai sus, o parte din conserva de ananas.
Preparare:
Intai de toate ananasul de scoate din conserva si se lasa la scurs. Puteti face acest lucru chiar cu ceva timp inainte sa va apucati de tort. Sucul din conserva se pastreaza.
Apoi intr-un bol mare se pune pesmetul, coaja de lamaie, lichiorul de fructe (in cazul meu combinatia din vin + sucul de ananas din conserva + esenta de vanilie) si bucatele mici de ananas bine scurse (eu am stors intre palme bucatile de ananas deoarece nu au avut suficient timp sa se scurga).Am pus ananas atat cat am crezut eu ca e suficient restul ramanand pentru decor. Se amesteca toate acestea si se lasa deoparte jumatate de ora sa se odihneasca. Nu stiu pentru ce acest lucru, asa scria in revista, poate imi spune si mie cineva care stie.
Se separa cele 7 oua iar galbenusele se bat cu 100 g zahar si untul. Apoi se amesteca in compozitia de pesmet (desigur dupa ce au trecut cele 30 min. mentionate ).
Albusurile se bat cu un praf de sare si restul de zahar pana cand se fac spuma dupa care se amesteca incet in compozitia pentru blat.
Se pune compozitia intr-o forma de tort unsa cu unt si tapetata cu pesmet si se da la cuptor la foc mic timp de 45 min. Eu am testat cu scobitoarea, a mers. Se lasa la racit dupa care se decoreaza cu frisca si fructe dupa placul fiecaruia.
Numai bine!
15 comentarii:
Asrept cu nerabdare!! :)
pare simplu de facut dar si delicios in acelasi timp!!!
Arata foarte bine.. Astept reteta! Pupici
Salutari Adela!
Este simplu Stefy.Nu cred ca am facut vreodata un tort f f complex ca mereu ma gandesc la timp.
Multumesc Simona, gata a aparut si reteta :)
Foarte frumos!
Imi place foarte mult, sa stii.:D
Mulshumesc Cristina! :)
Ma bucur Dia :-*
Mmm...culori..arome..arata bine :)
Intrebare intrebatoare ...sucul de ananas l-ai folosit la insiropat blatul ...ca nu-l vad in reteta
Eu am scris dar cred ca nu am fost suficient de explicita, poate trebuie sa editez sa scriu mai clar.
La igrediente am scris ca trebuie 100 ml lichior de fructe dar in locul lichiorului eu am facut o combinatie din 2 lg de vin alb sec + 7 lg de suc de ananas (a se intelege cel din conserva) + esenta de vanilie.
Reformulez altfel in reteta...poate se intelege mai bine...
Multumesc Lady.
Sorry , se pare ca nu am fost eu prea atenta :-*
Trimiteți un comentariu