Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

duminică, 23 octombrie 2011

Prajitura Rigo Jancsi...si o mica morala

Sincer nu stiam cum sa incep postarea prajiturii ...Si tot sincer va spun ca prajitura a fost facuta cu nervi... De ce? Din cauza retetei, de fapt din cauza sursei retetei...  worried  Suparare, mare suparare. De-a lungul timpului ,inainte sa ''creez'' blogul dar si dupa ce l-am creat, am tot dat peste alte bloguri unde, ori din simpla neatentie, ori din rautate pe care nu o inteleg, retetele au fost scrise gresit.  frustrated Si eu mai gresesc din graba, dar totusi...sunt unele bloguri care au destule greseli, prea multe si deja par dubioase...
   Scriem pe bloguri retete pentru ca vrem sa-i invatam si pe altii cum sa gateasca, scriem pe blog pentru ca vrem sa impartasim si altora retetele noastre sau pentru ca vrem sa parem mai grozavi decat altii cand nu e asa???
 Sunt patita de nu stiu cate ori sa ma iau dupa retete care nu iasa si aseara am patit-o din nou. Frustrarea mea era mare aseara, as fi dat nume si linkuri, as fi scris posturi rautacioase pe blogul respectiv dar azi m-am mai temperat. Mi-a trecut si va scriu reteta asa cum ar fi trebuit facuta si nu incercarile mele de aseara de a o scoate la capat cu prajitura asta, ca doar aveam crema la frigider de cateva ore si nu puteam sa o las de izbeliste.
So , pentru a face prajitura va trebuie:
     Blaturi:  8 oua, 8 linguri de zahar, 4 linguri de faina si 4 lg de cacao, 1 plic praf de copt,
   Crema: 500 ml frisca lichida, 200 g ciocolata simpla de lapte, 200 g ciocolata amaruie, 1-2 lgte de ness.
   Un sirop de  zahar ars sau un sirop preparat din rom,coniac cu apa si zahar sau lapte  pentru ca sa insiropati blaturile.
Glazura: 200 g ciocolata si un cub de unt.
Preparare si asamblare:
   Deoarece crema trebuie sa stea cateva ore la frigider (2, 3 sau chiar 4 ore) incepem cu ea. Se pune pe baie de aburi frisca lichida iar in ea ciocolatile rupe in bucati si ness-ul. Cand s-au topit toate, se transfera in vasul de mixer si se da la frigider cel putin 2-3 ore. Eu am tinut-o aproape de 4 ore.
  La blaturi va sfatuiesc sa faceti doua separate (chiar daca este mai mult de lucru) si nu unul singur pe care apoi sa-l sectionati.
O foaie de blat se prepara astfel: se separa 4 din cele 8 oua, iar albusele se bat spuma tare. Se adauga pe rand 4 linguri de zahar si cele 4 galbenuse. 2 linguri se faina se amesteca cu 2 lg de cacao si o jumatate de plic de praf de copt. Acest amestec de faina si cacao se adauga treptat peste spuma de oua amestecand incet, cu miscari de jos un sus, cu o lingura de lemn sau paleta de plastic.
 Se pune aceasta compozitie intr-o tava de 23/30 cm acoperita cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 170 grade pana cand s-a copt. Se testeaza cu scobitoarea.
La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea blat.
  Cand sunt gata ambele blaturi si racite se asambleaza prajitura.
Se scoate crema din frigider, dupa ce a trecut timpul mentionat mai sus, si se bate cu mixerul pana ce se intareste si creste in volum.
    In tava in care am copt blaturile se pune folie de plastic pe lung dar si pe latul ei lasand marginile lungi. Se pune primul blat, se insiropeaza cu ce ati ales voi sa-l insiropati (eu am facut sirop din esenta de rom), se pune toata crema si se niveleaza, se pune apoi al doilea blat , il insiropam si pe acesta si inchidem ermetic prajitura cu marginile de la folia de plastic din tava.
  Se da la frigider pentru cateva ore.
  Dupa aceste cateva ore se scoate prajitura din frigider si se prepara glazura astfel: se pune pe baie de aburi ciocolata rupta in bucati si cubul de unt, cand s-a topit se intinde pe prajitura si se lasa deoparte pana se intareste. Prajitura se taie cu un cutit tinut in apa fierbinte.
Sa nu uit sa scriu, prajitura seamana foarte bine cu prajitura cu crema ganache facuta tot de mine (preluata de pe blogul lui Flory) insa  crema aceasta are si ness fata de cea de care spuneam mai inainte:

       Si din alte unghiuri:




           

24 comentarii:

Unknown spunea...

imi pare rau de patanie ... pana acum mi s-a intamplat si mie dar si din carti/reviste ... insa de la voi cei pe care ii urmaresc cu drag ... testez retetele fara frica :)
arata superb prajitura ta, mai ai? te pup

TeoBucatar spunea...

Crema asta e excelenta si rapida,o folosesc si eu foarte des pentru ca ne place!Prajitura arata foarte bine,dincolo de supararea ta:)

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Andreea Elena.
Asa este, si din reviste o poti pati.Si de acolo mi s-a intamplat.
Multumesc de vizita, si mai am prajiturica :)

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Teo,pupici!

sarah spunea...

boooo cine te-as suparat ????prajiturica e super.sper ca eu n-am scris tranai pe blog,dar daca sunt greseli e din cauza blondului platinat nu din rea vointa.pupicei!

Bucate Apetisante spunea...

Nu,nu e nici una dintre voi cele pe care le urmaresc zi de zi.
Nu zic mai multe decat am scris, in continuare va fi no comment legat de acest subiect.
Pupici!
Ps. Sarah, ai fost la faza cu blondul.

gaby_d spunea...

fain arata!
Iti inteleg supararea.
Te pup.
Somnic bun.

Bucate Apetisante spunea...

Te pup si eu Gaby!

Fancy Cake spunea...

In final ti-a iesit delicioasa, cel putin asa pare... Oricum subscriu si eu la ceea ce scrii. Eu am vazut multe ineptii prin reviste (spre exemplu la salamul de bisciuti 250 gr biscuiti la 1 litru de lapte...)

Dorina spunea...

Sorella , ti-am mai spus deja , eu am ajuns sa incerc retete noi numai de la surse de incredere, fetele pe care le urmaresc frecvent si fetele de pe Arta Culinara . Trebuie sa mi se puna tare pata pe ceva , pentru a face dupa reteta cuiva "neverificat" . Am dat-o in bara de prea multe ori . Si ...inca dupa reteta de la persoane "de vaza". Cel mai mult insa ma enerveaza lingusitorii , care comenteaza reteta "am facut ...fantastic ..bla , bla , bla " cand e clar ca nu are cum sa iasa bine .

Cristina spunea...

Eu pot sa spun din experienta: am uitat sa scriu o data la ingrediente oul! Eram asa de obosita ca nu mi-am dat seama, desi recitisem reteta inainte de postare! Cred ca se poate intampla oricui... Trucul meu la crema de genul asta este sa o pun in congelator primele 20 de minute si astfel se intareste mai repede. Si ar mai fi ceva: unii au frigiderul pe racire la 2°, altii la 4 sau chiar 8°. Si chestia asta nu a specificat-o inca nimeni nicaieri! In fine daca te incalzeste cu ceva si eu am incercat la inceput retete ale unor bloguri cu f mari audiente, persoane care si-au facut un nume in acest domeniu si, tot ce am facut a ajuns la gunoi! De atunci incerc doar retetele familiei, ale prietenilor si chiar ale vizitatorilor. Noroc ca am prieteni prin mai multe colturi ale lumii si am o sursa de inspiratie destul de mare. Prajitura arata ff bine, nu fi suparata! Te pup

Bucate Apetisante spunea...

Cristina,e clar, si mie m se poate intampla si oricui.
Dar deja sunt prea multe...
Si asa cum spui, a dat-o bara tocmai un blog mult cunoscut.
Multumesc de vizita!

Bucate Apetisante spunea...

Fancy multumesc!
Da, asa este, si prin reviste sunt o groaza de retete gresite, din pacate.

Bucate Apetisante spunea...

Dory, m-am invatat minte...ce sa mai zic...

Anonim spunea...

cred ca fiecare a patit ce ai patit si tu :( , insa prajitura ti-a iesit perfect , bravoo!!!!

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc mult Cat!

Lady Butterfly spunea...

Si eu am mai patit asa, dar nu fi suparata. Cu tot efortul tau, prajitura ta arata delicios...Am ajuns cam tarziu ca poate mai aveai vreo bucatica ;))

Bucate Apetisante spunea...

Multumiri Lady!

Liana10 spunea...

Am tot dat peste prajitura asta in ultimele zile, sper sa ajung sa o fac si eu.
Cat despre marile blogarese....fasss...2 prajituri am incercat de la una si gunoiul le-a mancat...culmea e ca si alte fete au scris ca nu le-a iesit si ea scrie: "ei bine, vedeti, mie mi-a iesit!" Plus ca atunci cand am intrebat-o pe una ceva, a zis cum de nu am inteles, ca ea a scris clar!No, de atunci fac din carti si reviste mai mult, ca acolo nu se supara nimeni cand injur ca nu-mi iese. Dar experienta te face mai bogat, nu? pup

Bucate Apetisante spunea...

Asa cum zici Liana,am castigat experienta :))
Te pup, numai bine!

felis spunea...

Aoileu... ce m-am speriat... In ultimele zile am facut si eu prajitura asta... M-am uitat repede la data la care am postat sa nu fi fost eu subiectul despre care vorbeai... Ma gandeam ca din viteza am uitat sa scriu ceva in reteta!!... Am vazut ca am postat la 4 zile dupa tine reteta de prajitura... Deci am scapat...
Imi pare rau de patania ta.. Nu vreau sa tin partea nimanui, dar de cele mai multe ori daca unele retete nu sunt respectate intocmai cu toate sfaturile, nu ies... Mie mi s-a intamplat sa o patesc la o reteta pe care o mai facusem de 2 ori... sa fiu gata sa o ratez... si cu greu am dres-o... iar ce am schimbat ... de fapt nu schimbasem nimic... ceva aparent nesemnificativ facut in viteza, era sa imi strice toata prajitura...
Acum ma pun si de cealalta parte si zic ca intr-adevar, mai rar, dar se intalnesc si asemenea cazuri... de retete puse ... de nu iti iese orice ai face!...

Lavinia spunea...

Prajitura asta arata demential!

Bucate Apetisante spunea...

Nu Felis, stai linistita, nu vorbeam de tine :)
Asa este cum spui, se pot intampla ambele cazuri.
Numai bine!

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc Lavinia, e si buna prajiturica.

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...