Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

duminică, 27 mai 2012

Prajitura cu foi de napolitane si blat de pandispan

Nu e o prajitura perfecta ca aspect... e prima oara cand fac acest gen de prajitura si sper ca asta e o scuza :))  Nu, nu este dar nu sunt la un concurs gen Master Chef asa ca imi permit sa postez orice pe blog. :)  Reteta e inspirata de pe un site numit '' Simplu feminin'' iar reteta de acolo era mai bogata in ingrediente si gusturi. Nu e exact ca cea de acolo fiindca nu am avut toate ingredientele, ori nu am vrut eu sa le pun.
  Mai jos veti gasi reteta asa cum am facut-o eu iar daca vreti sa faceti reteta originala sau numai sa o vedeti, va invit sa intrati pe acel site. Prajitura o veti gasi sub denumirea de '' Prajitura cu foi de napolitana si blat bogat si aromat''. Fiindca nu e identica cu cea de acolo, mi-am si permis sa schimb putin titlul.
    Ca sa faceti prajitra va trebuie :
    Pt.blat : 6 albusuri de ou, rahat colorat, 200 h zahar, 4 lg generoase de faina, un plic praf de copt, un praf de sare,  coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie.
Pe langa blatul de pandispan va mai trebuie si doua foi de napolitane.
  Pt. crema : 6 galbenusuri , 150 g zahar, 250 g unt (personal mi se pare putin cam mult dar nu m-am riscat sa pun mai putin), esenta de vanilie.
  Pt. glazura : o ciocolata amara , un cub de unt sau putin ulei. Eu am pus cate putin din fiecare.
    Metoda de preparare:
  Pentru blat batem spuma tare cele 6 albusuri cu un praf de sare. Faina se amesteca cu praful de copt. Rahatul colorat se taie cuburi mici iar lamaii i se rade coaja.
  Dupa ce am batut albusurule spuma se adauga coaja de lamaie amestecand usor cu o spatula de silicon de jos in sus. Urmeaza sa punem faina putin cate putin amestecand cu aceleasi miscari. Rahatul e ultimul si procedam la fel cu el . Compozitia rezultata se pune intr-o tava medie  (30X20 ) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana cand blatul s-a copt.
   In acest timp ne apucam de crema. Galbenusurile se amesteca la bain marie cu zaharul pana cand acesta s-a topit si s-a dublat in volum. Se ia de pe aburi , se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit.Cat timp galbenusurile se racesc, se mixeaza untul pana se face ca o crema. Aruncati apa de la unt ce va aparea la un moment dat. Cand crema de galbensuri e rece se adauga peste unt si se mixeaza pana cand s-a omogenizat.
   Pe o tava potrivita se pune prima oara o foaie de napolitana (atentie, acestea probabil ca trebuie taiate dupa marimea pandispanului) , se intinde jumatate din crema, se pune pandispanul, apoi ce-a de-a doua jumatate de crema, si ultima ce-a doua doua foaie de napolitana. Se preseaza usor prajitura, se acopera cu o hartie de copt iar peste prajitura se pune ceva greu (asta pentru a se lipi bine prajitura). Eu am pus tava in care am copt blatul iar in tava ce mi-a venit la mana si a fost mai greut. Se da asa la frigider si se tine cel putin cateva ore daca nu chiar peste noapte. Dupa acest timp se topeste ciocolata la bain marie impreuna cu untul , se stropeste prajitura si se mai da pentru o vreme la frigider sau cateva minute la congelator. Nu uitati de ea acolo   :)   !  (daca alegeti congelatorul)
   Cam asa va arata:
   
    E buna , dar nu  recomand celor cu probleme cu fierea sa manance mai  mult de o felie, doua deodata, deoarece s-ar putea sa pice greu crema cu unt.
  O duminica placuta in continuare!

sâmbătă, 19 mai 2012

Rulada cu mere

Reteta dintr-o revista culinara , ultimul numar aparut, rulada din poza din cuptorul meu iesita :)
   E o rulada extrem de pufoasa iar gustul de mere cu aroma usoara de scortisoara e delicios.
Si ca sa fie mai racoritoare poate fi servita cu o cupa generoasa de inghetata de vanilie. Sau poate doua cupe :))
    Ingredinte pt rulada, exact asa cum am facut-o eu (desigur, usoare modificari fata de reteta originala)
              2 mere, 5 oua, 5 lg de faina, 5 lg de zahar &  inca alte doua , 2 pliculete de zahar vaniliat, 2 lg de ulei, scortisoara dupa gust, putina sare si putin gris (o lg, doua).
    Prepararea:
    Se curata merele de coaja , cotor si se taie cubulete. Asa am facut eu ca asa scrie in reteta insa in poza din revista merele apar date pe razatoare. Voi veti proceda asa cum veti dori.
   Intr-o tigaie se pun merele la fript cu cele doua lg de zahar si scortisoara. Se tin pe foc pana se inmoaie iar cand au lasat deja suc in tigaie se pune grisul si se mai tine inca putin pe foc dupa care sa da  la o parte.
     Se separa albusurile de galbenusuri, si se bat spuma cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul si zaharul vaniliat.
  Separat se freaca galbenusurile cu cele doua lg de ulei si se incorporeaza in spuma de albusuri cu miscari incete de jos in sus.Apoi se adauga prin aceeasi metoda faina cernuta in prealabil.
   Se tapeteaza tava mare de la cuptor (mie mi-a iesit atata compozitie incat sa fie suficienta pt. aceasta tava, va spun insa ca initial am pus-o in alta tava iar cand am vazut cat de groasa va iesi, am mutat-o :)   ) si se toarna compozitia.
    Se pun din loc in loc merele si se da la cuptor pana cand s-a facut rulada (puteti testa cu scobitoarea).
   Desprindeti cu grija  hartia de copt si rulati pandispanul intr-un prosop de bucatarie sau chiar in hartia de copt (eu am rulat-o in hartie).
    Lasati la racit apoi  pudrati-o cu zahar pudra si taiati-o cu un cutit cu lama subtire.
   Eu am avut oua de casa, mi-a iesit o culoarea extraordinar de frumoasa. Un galben foarte placut.
   
               
   Se poate servi , asa cum ziceam, cu zahar pudra deasupra sau cu sos caramel. E bun oricum :

      Pofta s-aveti!           
                    

joi, 10 mai 2012

Piept de pui gratinat cu ciuperci


In ultima vreme nu am prea avut chef de gatit iar daca sa gatesc am fost obligata ca de...trebuie sa ne hranim cu ceva , sa postez pe blog retetele ce le-am preparat chiar nu mi-era o prioritate.confused Si daca nu am avut chef sa gatesc inseamna ca stau prost si la capitolul originalitate, nici macar nu m-am sinchisit sa caut prin multitudinea de carti de bucate ce o am.confused  
Mi-a fost mult mai la indemana sa intru pe la voi sa vad ce retete bune ati mai gatit si daca se poate si rapide , si sa le pun la randul meu in aplicare. Am ales-o de data aceasta pe Maya ( nu e nici prima oara cand fac retete de-ale ei si sigur nici ultima) si al ei piept de pui gratinat cu ciuperci.
  Super buna reteta, mi-a placut enorm si mi-a mai fost ceruta.
  Daca vreti si voi reteta ori intrati la adresa aceasta (trebuie sa o copiati) : http://mayas-esprit.blogspot.com/2012/04/piept-de-pui-gratinat-cu-ciuperci.html  ori cititi reteta mai jos. Eu am adaugat un ingredient mic in plus fata de Maya, si poate pe ici pe colo nu am respectat exact pasii ei sau mici-mici diferente, insa rezultatul e acelasi. 
   Ingrediente :
        piept de pui, ciuperci (eu am avut la conserva) , cascaval , sare, piper, oregano uscat. Maya avea in reteta si usturoi, eu nu am folosit.
   Preparare ( va scriu asa cum ar trebui sa faceti voi, eu am Hot Pan si acolo am facut tot):
        pieptul de pui se spala si se taie ori in snitele ori bucatele mai mici asa cum am facut si eu. Se
sareaza si pipereaza. Intr-o tigaie teflonata se prajeste puiul pe toate partile. Il scoatem afara si il punem intr-un vas yena. Se acopera puiul cu ciupercile din conserva (daca aveti proaspete le taiati feliute si le frigeti in aceeasi tigaie in care ati fript si puiul, in unsoarea ramasa de la el), daca doriti mai sarati si piperati, fiecare cum vrea, apoi se pun  felii de cascaval si presarati oregano uscat. Se da la cuptor la o temperatura mai mica pentru a se mai face puiul si ciupercile si pentru a se intinde usor cascavalul ca o plapuma iar apoi ca sa prinda o culoare frumoasa deasupra crestem temperatura si il mai tinem putin. Ce iasa e ceva bun de tot. Eu le-am servit alaturi de piure de cartofi si piure de morcovi:

                             
See you !

joi, 3 mai 2012

Chec sarat

Reteta de la care am plecat e de pe  ''Restaurantul de acasa''
  Ce as putea sa va mai spun despre checul asta este ca nu trebuie sa respectati reteta originala intocmai, nici eu nu am facut-o.
Checul e bun si pot spune si practic, fiindca asa veti avea ocazia sa scapati de ''ramasitele'' din frigider care inca sunt bune, ar fi pacat sa le aruncati , dar nu mai sunt cantitativ suficiente pt. un mic dejun sau pentru vreun fel de mancare.  
  Checul ce-l vedeti in poza contine :
     4 lg de faina, 4 oua + inca 2 , masline, salam, sare , piper, 4 lg de smantana (eu am pus iaurt), cascaval.
   Cum procedam: 
     Cele 4 oua se bat cu sarea si piperul. Se adauga cascavalul dat pe razatoare sau taiat cuburi, iaurtul sau smantana, faina si:  salamul taiat cuburi, maslinele fara sambure. Din compozitia rezultata se toarna jumatate intr-o tava de chec acoperita cu hartie de copt, se pun ''in picioare'' cele doua oua fierte de dinainte si taiate in jumatati , se toarna si a doua parte din compozitie.
  Se da la cuptor la temperatura medie pana cand s-a rumenit frumos deasupra, dureaza undeva la 20-30-40 minute in functie de cuptorul fiecaruia:
   
                   
      Sa aveti pofta!

duminică, 29 aprilie 2012

Negresa cu nuci

Am lipsit mult insa sper eu ca m-am intors in lumea culinara cu forte noi. Ieri, din lipsa de timp, am cautat pe net o prajitura care sa mearga repede si sa fie buuuna de tot. Am dat de reteta lui Edith de pe Edith's Kitchen care mi-a placut foarte mult si pe care o gasiti la acest link :   : http://www.edithskitchen.ro/2010/07/negresa.html  
   E buna, merita sa uzati cuptorul pt. ea   :))) Glumesc !! :))
    Si cum poza cere si o reteta, iat-o:
    Ingrediente -  2 cani de zahar, 1 cana si jumatate de faina, un pachetel praf de copt , putina zeama de lamaie, 1 cana de lapte, 4 oua, un pachet de unt, 100 g cacao (eu am avut 50 g cacao si un pachet de budinca de cacao de la Dr. Oetker care are 50 g , asta din cauza ca am ramas fara cacao in casa), nuci pisate atat cat vreti si aveti voi.
Prepararea - se pune zaharul , cacaua si laptele pe foc mediu. Se tine pe foc pana cand s-a topit zaharul avand grija sa amestecam incontinuu. Edith in reteta ei spune niste timpi, eu nu i-am respectat pt. ca am avut budinca de cacao si mi-a fost frica sa nu mi se ingroase prea tare amestecul.
   Dupa ce zaharul s-a topit se opreste din amestec o cescuta pe care o vom folosi la sfarsit pentru stropit/glazurat prajitura (cescuta pe care o veti acoperi cu ceva si daca doriti sa fie mai lichid continutul ei puteti adauga putin lapte), iar in restul compozitiei ce a ramas se adauga untul si se mai tine pe foc pana cand  s-a topit si el. Se lasa la racit. In acest timp se separa cele 4 oua. Galbenusele se amesteca bine cu o lingura  iar albusele se bat spuma tare dupa care se amesteca usor cu nuca faramitata.
    Dupa ce compozitia de blat s-a racit se pun galbenusele, se omogenizeaza, apoi se pune faina la un loc cu praful de copt stins cu zeama de lamaie in prealabil. Amestecam pentru incorporare dupa care se finalizeaza aceasta compozitie pentru blat adaugand spuma de ou cu nuca. Se amesteca incet iar ce a rezultat se toarna intr-o tava medie tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor pana trece testul scobitorii.
  Se lasa la racit, se taie in bucati, deasupra turnam ciocolata pe care am lasat-o deoparte mai devreme, se presara nuca si se poate servi. Arata minunat iar de gust va asigur ca nu trebuie sa va indoiti:

     
   S-aveti spor la prajiturit!

vineri, 20 aprilie 2012

Cornulete cu nuca

Reteta o gasiti   AICI  , difera doar umplutura pe care am facut-o de data aceasta din nuca macinata amestecata cu 2-3 albuse batute spuma cu zahar. Am zis 2-3 albuse findca e in functie de cata nuca aveti. Si de data aceasta am presarat deasupra lor zahar mare, grunjos.
Vreau sa va mai spun ca laptele se poate inlocui cu apa minerala. Testat! Poate voi stiati pana acum ca merge si asa, eu nu :)) Am aflat cu ocazia asta cand am constatat ca in frigider nu mai am lapte si m-am pus deja sa fac aluatul. Ma gandeam ca daca merge la clatite se poate si la cornulete. Asa a si fost. :)

Sa va fie de bine!

vineri, 13 aprilie 2012

Salata cu creveti si orez

Chiar daca toata lumea posteaza acum retete de  ''sarbatoarea iepurashului'', eu ca sa fiu mai cu mot :)) postez salata de creveti cu orez.
  Reteta e preluata de pe ''Restaurantul de acasa'' insa eu am cateva modificari fata de reteta originala.
  Pe aceasta cale vreau sa va urez si ''Sarbatori Fericite" alaturi de cei dragi voua.
  Buun, pentru salatica de creveti aveti nevoie de :
    orez, creveti decorticati, ciuperci din conserva, rosii cherry (cantitativ atata cata salata vreti sa faceti), 1 ardei gras galben (eu am avut portocaliu), 1 ardei rosu si 1 verde, sare, piper, ulei de masline, 1 lamaie, patrunjel verde tocat, unt 50g, 2-3 catei de usturoi mai mari.
Preparare:
   Orezul se fierbe in apa cu sare si ulei , dar apa sa fie multa peste masura orezului astfel incat atunci cand e gata fiert sa-l strecurati sa  ramana bob cu bob. Eu din pacate l-am fiert putin mai mult decat  trebuia si s-a lipit putin. Se pune in vasul in care facem salata. Ciupercile se storc bine de apa si se amesteca cu orezul. Se condimenteaza.
 Intr-o tigaie se pune untul la topit, putin ulei de masline , crevetii si usturoiul trecut prin presa. Se prajesc putin, timp de 3 minute, incercati sa nu-i frigeti mai mult, asa cum am facut si eu, 5 minute :)))) iar la sfarsit stropiti-i cu zeama de la o jumatate de lamaie. Se adauga in vasul de salata cu tot cu zemuri  si amestecam. Ardeii se taie fasii subtiri, iar rosiile cherry in doua. Se pun toate la un loc iar intr-un pahar facem un cocktail tot din ulei de masline, zeama de la cea de-a doua jumatate de lamaie, patrunjel verde, sare si piper si il turnam peste salata.
  Iata ce iasa:    
  
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...