Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

duminică, 26 ianuarie 2014

Prajitura cu dovleac , ciocolata si nuca

Prajitura de weekend se poate descrie de data aceasta in trei cuvinte: dovleac , ciocolata si nuca.
Sursa de inspiratie e Laura Adamache insa am modificat putin reteta ei.
Ingrediente:
    100 g faina, 70 g nuca prajita si tocata mai mare, 70 g fulg/stropi de ciocolata (de la Lidl am avut eu), 1 lingurita cu varf de praf de copt, 3 oua, 120 g zahar brun, 75 g unt.
Va mai trebuie si 200 g pulpa de dovleac, ceva zahar  pt. indulcirea dovleacului si scortisoara, tot asa, dupa gust si  2 lg de gris.
Glazura: 100 g ciocolata neagra , un cub de unt si 1 lingura de lapte.


Preparare: 
     Dovleacul se curata de coaja, se da pe razatoare si se frige in tigaie cu zahar si scortisoara dupa gust. Cand e fript se pune grisul si se mai tine putin pe foc. Se da deoparte, se paseaza cu mixerul vertical si se lasa la racit.
   Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu fulgii de ciocolata, nuca, praful de copt. 
Ouale se separa. Albusele se bat spuma tare.
Intr-un alt bol se bate spuma cu mixerul untul  cu zaharul. Adaugam galbenusele peste unt si mixam in continuare pana ajunge totul cremos. Adaugam si pulpa de dovleac racita, amestecam , mixul de faina si amestecam din nou pentru omogenizare cu o paleta sau o lingura. In compozitia rezultata se pune spuma de albuse si se amesteca incet cu miscari circulare de jos in sus , tot cu o paleta.
   O tava de marime medie se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna in ea aluatul, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit, la 170 grade, pana cand blatul s-a copt frumos si trece testul scobitorii.
   Se scoate din tava si se lasa la racit pe un grilaj. Se taie prajitura in cuburi sau dreptunghiuri si fiecare bucata se acopera cu glazura de ciocolata preparata de dinainte din ciocolata neagra topita la microunde cu putin unt si 1 lingura de lapte.
   Prajitura mea a iesit mai subtirica decat a Laurei insa e vorba de marimea tavii. Probabil eu am folosit o tava mai mare ca a ei . Consistenta prajiturii e usor umeda dar foarte placuta, aproape ca se simte cum se topeste.  :-)
                                
Pofta !
                



               

duminică, 12 ianuarie 2014

Baba Ganoush

Bine v-am regasit!
Incep anul 2014 pe blog cu o salata de vinete in stil arabesc, Baba Ganoush. E diferita de salata noastra de vinete dar la fel de buna si poate mai sanatoasa.

Ingrediente:
  550 g vinete coapte si tocate bine (daca sunt coapte pe gratar e si mai bine, vor avea gustul acela bun de afumat), 7 lingurite pasta de susan (tahini) , 3 catei de usturoi, 5-6 linguri iaurt grecesc (dar se poate inlocui si cu iaurtul clasic),  1/2 lingurita sare de Himalaya, piper, zeama de la o jumatate de lamaie si 1 lingura ulei de masline.
Gramajele sunt doar orientative, cel mai bine este ca fiecare sa puna toate ingredientele dupa propriul gust.
Preparare:
   Vinetele se coc, se curata de coaja si se toaca pana ajung ca o spuma. Se lasa la racit (eu am avut congelate asa ca am scapat rapid happy )
    Intr-un mojar am spart cei trei catei de usturoi cu sarea si putina zeama din jumatatea de  lamaie pana cand usturoiul a ajuns si el ca o pasta.
    Dupa racire vinetele se amesteca cu pasta de susan, iaurtul, piperul, usturoiul din mojar, zeama de la jumatatea de lamaie (atat cat mai puteti stoarce din ea) si uleiul de masline. Se amesteca bine pentru omogenizare iar daca e cazul se mai adauga orice i-ar lipsi astfel incat sa fie pe placul vostru.  
          

  Pofta buna !

luni, 23 decembrie 2013

Spuma de avocado



Nu este pentru  prima data cand avocado e prezent in bucataria mea. Prima oara l-am transformat in Guacamole acum am avut grija sa-l fac spuma. Potrivit informatiilor disponibile pe internet avocado este un fruct extrem de sanatos si poate fi folosit atat in retete culinare cat si in cosmetica (masti de faţa). 
     In bucatarie, ''deghizat'' sub varianta de spuma poate fi servit cu usurinta ca aperitiv de genul : oua umplute, cu tartine sau nachos. Oricare dintre variante eu zic ca va fi pe gustul consumatorilor. 
Reteta e preluata de pe un site, cu mici modificari. 
      
Ingrediente necesare:
     1 avocado , 1 lg de ulei de masline, mustar clasic, zeama de lamaie, smantana, marar, sare si piper. Majoritatea ingredientelor se pun dupa gustul fiecaruia.
Preparare:
   Avocado  l-am taiat in felii si l-am bagat cateva minute in cuptorul cu microunde ( vreo 2-4 min.) . Dupa ce s-a racit , i-am scos miezul din coaja si l-am pus intr-un bol. Se adauga mustarul, uleiul de masline, mararul  putin tocat, zeama de lamaie,  sarea si piperul. Se paseaza cu un mixer vertical. Nu exagerati cu nici unul dintre ingrediente inca de la inceput, puneti putin cate putin pana cand gustul ajunge asa cum va place. Dupa ce toate ingredientele vor fi amestecate se pune si smantana si mai ''ametim'' spuma rezultata inca o tura prin bol, cu o lingura. Se poate servi asa cum va sugeram mai sus sau cum va dicteaza voua imaginatia.
                       

Pofta mare sa aveti!
 Iar  Moşul sa va umple casele cu daruri multe si voie buna !
                                                     
                                           

duminică, 24 noiembrie 2013

Cookies cu alune


Pentru diminetile petrecute alaturi de cel/cei drag/i  la o cafea...

Reteta scrisa cuvant dupa cuvant din carte: 
150 g unt, 150 g zahar brun. 1 ou, 250 g faina, 100 g martipan, 100 g fulgi ciocolata, 100 g ciocolata neagra, 4 linguri  alune taiate si prajite.
Preincalziti cuptorul la 190 grade celsius. Puneti hartie de copt in tava. Frecati untul spuma cu zahar . Inglobati oul, apoi faina si framantati pana devine aluat. Intindeti uniform aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina, ca sa aibe circa 5 mm grosime. Decupati apoi cercuri cu un diametru de cca 8 cm.
    Asezati jumate din cercuri pe tava, puneti apoi pe fiecare cate o bucata de martipan si presarati-le cu fulgi de ciocolata. Acoperiti cu cealalata jumatate de aluat. 
   Lipiti bine marginile fursecurilor umplute si lasati-le sa se coaca circa 10-12 min. pe raftul din mijloc al cuptorului. Dupa racire, scufundati-le pe jumatate in ciocolata neagra topita si presarati-le cu alune taiate.

Mici observatii :   aluatul eu l-am tinut la frigider vreo 30 min, martipanul l-am aplatizat pe fiecare bucatica de aluat de fursec , fulgii de ciocolata mi-au ajuns si 70-80 g , fursecurile mele au fost mai mici de 8 cm,  astfel va vor iesi mai multe bucati , ciocolata am topit-o cu putin unt si lapte, de copt in nici un caz in 10-12 min ci mai degraba undeva la 18-20 min. Dar asta depinde de fiecare cuptor in parte. Si nu in ultimul rand, ar fi bine sa le faceti atunci cand stiti ca aveti suficient timp, mi s-au parut destul de migaloase.
Atentionare: cat sunt sunt calde, sunt moi, cand se racesc se intaresc si asa raman cam o zi, dupa o zi eu le-am bagat intr-un borcan inchis bine ermetic si atunci au inceput sa se inmoaie incet-incet. Asa ca nu va panicati daca si fursecurile voastre trec prin aceleasi etape. 


V-am pupat !


marți, 19 noiembrie 2013

Vitaminizare la superlativ (suc natural din fructe si legume)

      De ceva timp am trecut la sucul natural de fructe si legume, facut de mine, in casa , cu ajutorul unui storcator de fructe. Incerc sa renunt definitiv la cele din comert  insa deocamdata  beau din ambele feluri. O iau incet, cu pasi mici dar siguri pe acest drum, caci nu e usor sa iti infrangi dependenta creata de sucurile din comert. Preferatul meu de pana acum e sucul de morcovi, mere si putina portocala.
      Desi sunt guri care spun ca nu e bine sa combini sucurile de fructe cu cele de legume eu sunt de parere ca decat sa nu bei deloc suc natural cu adevarat si sa continui cu cele din comert, mai bine asa combinat cum e el.
  Alte guri spun ca sucul natural strica la silueta, ca ar ingrasa. Asa o fi, nu contest acest lucru si nici nu contrazic pe nimeni (deocamdata) fiindca nu am inca suficienta ''experienta'' in toata treaba asta. La momentul potrivit, daca e cazul, nu ma voi abtine sa-mi exprim parerea.
    Se zice ca daca il bei dimineata pe stomacul gol e mai eficient, corpul asimileaza mai bine vitaminele. Asa am incercat si eu sa fac timp de 2-3 saptamani insa recunosc ca acum am inceput sa-l beau dimineata din ce in ce mai rar. Dar daca nu e dimineata, neaparat va fi pe parcursul zilei.  
      Daca si voi doriti sa beti ceva mai sanatos decat sucurile imbuteliate va sugerez sa va faceti un cadou acum de sarbatori un storcator de fructe si sa treceti la treaba. Atentie insa pt. ce fel de storcator optati si ce fel de fructe si legume va luati. Un aspect foarte important care trebuie pomenit este faptul ca niciodata un pahar de suc nu va fi la fel cu un altul. Si asta e din cauza fructelor si legumelor care uneori sunt mai suculente, alteori mai seci, uneori mai dulci, alteori mai fara gust. Insa nu va faceti griji, atunci cand sucul e gros, mai mult ca un piure , va recomand sa-l diluati cu putina apa plata iar atunci cand v-ar fi placut sa fie mai dulce il puteti indulci cu miere.
      Revenind la combinatiile de suc din fructe si legume, sunt numeroase ''retete'' pe  care le puteti incerca. Eu va ziceam mai sus de preferatul meu:  morcovi, mere si putina portocala (zic putina portocala fiindca portocala e acida iar riscul de a te alege cu o aciditate la stomac e crescut daca se consuma peste limita pe care si-o stie fiecare).  Insa am incercat si varianta : morcovi, mere, portocala, grepfrut , miere. La fel de buna! Mai putin bun mi s-a parut sucul in momentul in care am adaugat si telina insa pe viitor voi incerca sa ma straduiesc sa beau si asa ceva  happy
Sa faceti acest suc nu e deloc greu, se spala sau se curata de coaja fructele, se baga in storcator si gata sucul. E hranitor si contine multe vitamine, asta in functie de legumele si fructele alese.
    In speranta ca mi-ati citit lungul post  happy  si ca am reusit macar sa va dau un mic impuls sa treceti la acest fel de suc, inchei postarea cu  o poza  big grin  :  
      

O vitaminizare din plin sa aveti !  happy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...