Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

sâmbătă, 29 martie 2014

Prajitura cu nuca si gem



O prajitura simpla si buna, o reteta vazuta la tv combinata cu o reteta de prajitura primita din familie.

Ingrediente:
   Aluat: 370 grame faina & alte 2 lg , 150 g zahar, 1 plic praf de copt, 180 g unt, 6 galbenuse, 1 lingura smantana (eu am pus iaurt),  coaja rasa de la o lamaie.
  Spuma  cu nuca :  6 albuse batute spuma , 200 grame zahar pudra, 200 g nuca macinata.
  Mai trebuie si :  gem de prune &  1 ou batut pentru uns foaia de deasupra. 
Preparare:
 Pentru aluat se amesteca untul cu zaharul pana ce acesta se topeste, se adauga  galbenusele pe rand , se mixeaza apoi,  se pune faina amesteca cu praful de copt, coaja de lamaie, smantana (iaurtul in cazul meu). Se framanta un aluat care se  imparte in 3 parti egale. Cu ajutorul sucitorului se intinde fiecare bucata de aluat intr-o foaie cat e tava de mare. Daca e necesar la aluat se mai adauga putina faina. Eu am adaugat cele 2 linguri pe langa cele 370 grame faina. Sucitorul si suprafata de lucru se infaineaza si ele.
Intr-o tava tapeta cu hartie se copt se pune prima foaie de aluat , se acopera cu gem de prune , se pune spuma de albuse  cu nuca (preparata de dinainte astfel :  albusele se bat spuma tare cu zaharul pudra dupa care se adauga nuca macinata amestecandu-se incet pt. a ramane spuma pufoasa). Urmeaza a doua foaie, se continua cu gem iar apoi spuma cu nuca, iar deasupra a treia foaie de aluat. Ultimul strat de prajitura se impunge din loc in loc cu furculita dupa care se unge cu ou batut.
  Se da prajitura la cuptor la aprox. 160-170 grade pana cand e coapta frumos. 


duminică, 9 martie 2014

Baumkuchen

Am primit oua bune, de casa , asta dupa ce imi cumparasem si eu deja cateva. Asa ca trebuia sa ma scap de cateva dintre ele. Am intrebat in stanga si in dreapta ce-as putea face dulce cu  mai multe oua si dupa cateva sfatuiri , cautari pe net si prin reviste m-am hotarat : Baumkuchen.
 Din discutiile gasite pe net prajitura asta mi se parea ca un fel de bau-bau dar hai ca nu e tocmai asa, nu va speriati . Intr-adevar cere o atentie mai mare dar sunt alte retete si mai greoaie. 
Sursa retetei aici

  Aveti nevoie de : 
     200 g unt, 165 g amidon alimentar , 300 g zahar, 4 galbenusuri, 7 albusuri, 65 g migdale macinate fin (ca faina) , esenta de vanilie, un praf de sare.
Preparare:
     Albusurile se bat cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar. Cand s-au facut spuma tare amidonul se cerne si se pune peste albusuri. Se amesteca usor cu o paleta , cu miscari circulare de jos in sus pana ce s-a incorporat totul.
  Separat intr-un bol se freaca untul cu zaharul ramas si esenta de vanilie pana ce ajunge ca o crema dupa care se adauga , pe rand, cele 4 galbenusuri mixand dupa fiecare. Migdalele macinate fin se amesteca si ele in unt si se omogenizeaza. Din spuma de albusuri se adauga putin cate putin peste compozitia de unt , pana se termina, amestecand usor pana ce totul s-a transformat  intr-un aluat frumos, omogen, pufos.
   O tava medie de  aprox. 23/33 cm  se unge cu unt si se acopera (inclusiv marginile tavii) cu hartie de copt. Se ia cu lingura din aluat si se intinde un strat subtire si cat puteti de egal. Mai jos o figura ajutatoare (cum am intins eu aluatul in tava) :  
                                  

Se baga in cuptor, pe rezistenta de gril si se tine pana cand s-a copt frumos si deasupra are o culoare maronie. Se scoate tava afara si peste stratul copt se intinde un strat nou de aluat crud, la fel de subtire si cat puteti de uniform ca si primul. Se baga din nou in cuptor sub gril si cand blatul e maroniu scoateti tava si procedati la fel pana cand tot aluatul e gata. Nu plecati deloc de langa cuptor fiindca se coace destul de repede fiecare strat.
Temparatura cuptorului meu a fost de aprox. 180 grade, cuptorul fiind bine incins de dinainte. Temperatura cuptorului e doar  ORIENTATIVA, poate al vostru coace mai puternic sau poate mai slab si nu iasa aceeasi treaba.
Dupa coacere se lasa la racit pe un gratar si se tare abia dupa ce s-a racit bine.

                             

Prajitura se acopera  cu un strat de ciocolata, eu am preferat sa o las asa simpla sau cel mult pudrata cu zahar pudra.
  Spor la reteta si s-aveti pofta !


duminică, 2 februarie 2014

Tort de vin cu crema mascarpone, nuci si migdale

Ceva inedit pentru mine, tort cu vin. E prima oara cand incerc asa ceva si ma bucur c-am facut-o. Blatul are o consistenta minunata iar gustul e foarte rafinat.
In cartea de bucate din care am luat reteta tortul era mult mai simplu , nu era umplut cu crema ci pur si simplu se servea cu un sos. Eu am preferat sa-l imbunatatesc putin si sa sa-l servesc asa cum va este prezentat in poze.
  Pentru doritori, reteta e mai jos.

Ingrediente:
    Blat: 250 g faina, 250 g zahar, 1 plic zahar vaniliat, 200 g unt, 1 lingurita cu varf de praf de copt, 1 lingurita rasa de scortisoara,1 ligurita rasa de cacao, 100 ml vin rosu dulce, 4 oua.
Crema: 250 g mascarpone, 2-3 linguri de zahar pudra, 1 ou, un praf de sare, 50 g nuca macinata marunt.
Sirop: apa 100-150 ml , zahar 2-3 linguri, 1-2 lg de vin rosu.
Decor : fulgi de migdale, prajiti.
             

                                
Preparare:
     Untul la temperatura camerei se bate cu zaharul si zaharul vaniliat. Dupa ce zaharul s-a topit se adauga cacaua si scortisoara . Se mixeaza. Urmeaza a fi adaugate cele 4 oua pe rand, mixand dupa fiecare. Daca vi se pare compozitia taiata, nu va speriati, nu e nici o problema.
  Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga peste compozitia de unt in trei ture amestecand bine dupa fiecare adaugare cu o paleta. La final se toarna si vinul si se omogenizeaza totul. Compozitia de blat obtinuta se toarna intr-o forma de tort acoperita cu hartie de copt. Forma sa nu fie mai mare de 26 cm.
 Se da la cuptor pana ce blatul e copt, il puteti testa cu scobitoarea. Se lasa in forma sa se raceasca complet timp in care se prepara siropul si crema.
  Pentru sirop am pus zahar intr-un ibric, pe foc, am asteptat pana s-a topit zaharul dupa care am adaugat apa si vinul. L-am lasat sa  dea in cateva clocote pentru a se elimina alcoolul dupa care se da deoparte si se lasa la racit.
 Crema : oul se separa. Albusul se bate spuma tare cu un praf de sare.
   Mascarpone se mixeaza cu zaharul pana cand acesta se topeste, se adauga galbenusul dupa care se mixeaza in continuare. Cu o paleta se incorporeaza nuca macinata iar la sfarsit , cu aceeasi ustensila, se adauga albusul spuma. Amestecam usor pentru omogenizare si dam crema pentru 20-30 minute la frigider.
Daca vreti mai multa crema decat am facut eu pur si simplu dublati ingredientele.
  Tortul racit se taie in doua. Fiecare parte de blat se insiropeaza. Se ia prima bucata de blat, se pune pe un platou, se  insiropeaza, se acopera cu jumatate din crema, se pune al doilea blat insiropat, iar  peste acesta se intinde restul de crema.
 Se da tortul la frigider pentru cateva ore iar inainte de servire peste tort se preasara fulgii de migdale prajiti in tigaie in prealabil si raciti.
                                  

Sper sa va placa reteta!
  Iar daca o veti incerca va astept aici cu impresii.  :-)




duminică, 26 ianuarie 2014

Prajitura cu dovleac , ciocolata si nuca

Prajitura de weekend se poate descrie de data aceasta in trei cuvinte: dovleac , ciocolata si nuca.
Sursa de inspiratie e Laura Adamache insa am modificat putin reteta ei.
Ingrediente:
    100 g faina, 70 g nuca prajita si tocata mai mare, 70 g fulg/stropi de ciocolata (de la Lidl am avut eu), 1 lingurita cu varf de praf de copt, 3 oua, 120 g zahar brun, 75 g unt.
Va mai trebuie si 200 g pulpa de dovleac, ceva zahar  pt. indulcirea dovleacului si scortisoara, tot asa, dupa gust si  2 lg de gris.
Glazura: 100 g ciocolata neagra , un cub de unt si 1 lingura de lapte.


Preparare: 
     Dovleacul se curata de coaja, se da pe razatoare si se frige in tigaie cu zahar si scortisoara dupa gust. Cand e fript se pune grisul si se mai tine putin pe foc. Se da deoparte, se paseaza cu mixerul vertical si se lasa la racit.
   Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu fulgii de ciocolata, nuca, praful de copt. 
Ouale se separa. Albusele se bat spuma tare.
Intr-un alt bol se bate spuma cu mixerul untul  cu zaharul. Adaugam galbenusele peste unt si mixam in continuare pana ajunge totul cremos. Adaugam si pulpa de dovleac racita, amestecam , mixul de faina si amestecam din nou pentru omogenizare cu o paleta sau o lingura. In compozitia rezultata se pune spuma de albuse si se amesteca incet cu miscari circulare de jos in sus , tot cu o paleta.
   O tava de marime medie se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna in ea aluatul, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit, la 170 grade, pana cand blatul s-a copt frumos si trece testul scobitorii.
   Se scoate din tava si se lasa la racit pe un grilaj. Se taie prajitura in cuburi sau dreptunghiuri si fiecare bucata se acopera cu glazura de ciocolata preparata de dinainte din ciocolata neagra topita la microunde cu putin unt si 1 lingura de lapte.
   Prajitura mea a iesit mai subtirica decat a Laurei insa e vorba de marimea tavii. Probabil eu am folosit o tava mai mare ca a ei . Consistenta prajiturii e usor umeda dar foarte placuta, aproape ca se simte cum se topeste.  :-)
                                
Pofta !
                



               

duminică, 12 ianuarie 2014

Baba Ganoush

Bine v-am regasit!
Incep anul 2014 pe blog cu o salata de vinete in stil arabesc, Baba Ganoush. E diferita de salata noastra de vinete dar la fel de buna si poate mai sanatoasa.

Ingrediente:
  550 g vinete coapte si tocate bine (daca sunt coapte pe gratar e si mai bine, vor avea gustul acela bun de afumat), 7 lingurite pasta de susan (tahini) , 3 catei de usturoi, 5-6 linguri iaurt grecesc (dar se poate inlocui si cu iaurtul clasic),  1/2 lingurita sare de Himalaya, piper, zeama de la o jumatate de lamaie si 1 lingura ulei de masline.
Gramajele sunt doar orientative, cel mai bine este ca fiecare sa puna toate ingredientele dupa propriul gust.
Preparare:
   Vinetele se coc, se curata de coaja si se toaca pana ajung ca o spuma. Se lasa la racit (eu am avut congelate asa ca am scapat rapid happy )
    Intr-un mojar am spart cei trei catei de usturoi cu sarea si putina zeama din jumatatea de  lamaie pana cand usturoiul a ajuns si el ca o pasta.
    Dupa racire vinetele se amesteca cu pasta de susan, iaurtul, piperul, usturoiul din mojar, zeama de la jumatatea de lamaie (atat cat mai puteti stoarce din ea) si uleiul de masline. Se amesteca bine pentru omogenizare iar daca e cazul se mai adauga orice i-ar lipsi astfel incat sa fie pe placul vostru.  
          

  Pofta buna !

luni, 23 decembrie 2013

Spuma de avocado



Nu este pentru  prima data cand avocado e prezent in bucataria mea. Prima oara l-am transformat in Guacamole acum am avut grija sa-l fac spuma. Potrivit informatiilor disponibile pe internet avocado este un fruct extrem de sanatos si poate fi folosit atat in retete culinare cat si in cosmetica (masti de faţa). 
     In bucatarie, ''deghizat'' sub varianta de spuma poate fi servit cu usurinta ca aperitiv de genul : oua umplute, cu tartine sau nachos. Oricare dintre variante eu zic ca va fi pe gustul consumatorilor. 
Reteta e preluata de pe un site, cu mici modificari. 
      
Ingrediente necesare:
     1 avocado , 1 lg de ulei de masline, mustar clasic, zeama de lamaie, smantana, marar, sare si piper. Majoritatea ingredientelor se pun dupa gustul fiecaruia.
Preparare:
   Avocado  l-am taiat in felii si l-am bagat cateva minute in cuptorul cu microunde ( vreo 2-4 min.) . Dupa ce s-a racit , i-am scos miezul din coaja si l-am pus intr-un bol. Se adauga mustarul, uleiul de masline, mararul  putin tocat, zeama de lamaie,  sarea si piperul. Se paseaza cu un mixer vertical. Nu exagerati cu nici unul dintre ingrediente inca de la inceput, puneti putin cate putin pana cand gustul ajunge asa cum va place. Dupa ce toate ingredientele vor fi amestecate se pune si smantana si mai ''ametim'' spuma rezultata inca o tura prin bol, cu o lingura. Se poate servi asa cum va sugeram mai sus sau cum va dicteaza voua imaginatia.
                       

Pofta mare sa aveti!
 Iar  Moşul sa va umple casele cu daruri multe si voie buna !
                                                     
                                           

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...