Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

joi, 21 iulie 2011

Ciorba de legume ( de post )

          Ciorbita e facuta sambata trecuta si nu am ajuns sa o scriu. Desi e numai din legume ,este foarte buna la gust si mi-am dat seama ca e si potrivita pentru perioada postului de aceea am tinut sa precizez asta inca din titlu.

Pentru ciorbita eu am folosit: 
        2 morcovi, 1 patrunjel, o jumatate dintr-un dovlecel mai mic, 1 conopida mica, 2 rosii coapte, 1 ardei galben, 1 ceapa, sare, piper, 1 cub Knorr (optional), putin ulei, patrunjel verde tocat si apa, desigur.
 Mod de preparare:
    Legumele se curata toate de coaja (in afara de ardei, bine-nteles) . Patrunjelul , morcovii , dovlecelul si ardeiul se taie cuburi, conopida se desface buchetele si se pune in apa cu sare.     
Intr-o oala inalta se pune ulei, iar in ulei la prajit ceapa curatata si taiata ori solzisori, ori in bucati medii:

          Cand ceapa a devenit sticloasa se adauga legumele cuburi, se sareaza si se pipereaza:
                     
                       
           Le lasam o vreme sa se caleasca iar dupa aceea turnam apa. In timp ce fierb , rosia se opareste in apa fierbinte, se curata de coaja si se taie cuburi. Se pune in oala cu ciorba. Urmeaza conopida si daca ati optat pentru cubul Knorr puteti sa-l puneti si pe acesta. In mod normal rosia se pune la sfarsit, mereu ultima, fiind acrisoara va fierbe mai greu legumele insa eu de data aceasta nu am respectat regula. Lasam la fiert pana cand toate legumele sunt facute:
                           
                                 
           Ultimul pus in oala, dupa ce corba este gata, este patrunjelul verde tocat:

               
   Se   poate servi cu smantana daca nu tineti post.


   

Pofta buna!               

sâmbătă, 16 iulie 2011

Prajitura cremoasa cu struguri

Desi mi-am petrecut dupa-masa in bucatarie intr-o caldura crunta, ma bucur ca am facut prajitura asta deoarece este foarte buna, potrivita dupa parerea mea, pentru un anotimp ca acesta.
Blatul este luat de la o alta prajitura facuta tot de mine, din aceeasi carticica iar crema este originala. Deci acum sunt doua prajituri intr-una.  :)

 Ingredientele si modul de preparare al blatului este acesta:

Dati click pe poza pentru a  mari

             Crema se prepara astfel:

          

              Era sa uit sa va spun ca boabele de struguri se taie in doua iar samburii se elimina.Daca gasiti sa cumparati struguri fara samburi, e perfect. Dupa ce se taie in doua strugurii se lasa la scurs. Iar daca vreti, pastrati cateva boabe pentru decor.

                      Rezultatul:


Am salvat poza cu TEXT pe ea   :((((

           Trebuie sa va mai spun ca eu la crema in loc de smantana pentru frisca am folosit frisca lichida pe care am batut-o si numai vreo 200 g.
Apoi in reteta originala erau si struguri roz dar eu nu am gasit asa ca am folosit doar albi si am avut un singur ciorchine mare care sincer nu stiu cate grame avea.

Un sfat din carticica pe care eu l-am aplicat, pentru un efect spectaculos stropiti boabele de struguri cu apa (cei pe care ii veti folosi ca decor) si presarati cu zahar.

Sper sa va placa reteta si sa o incercati!              

vineri, 15 iulie 2011

Mazare cu morcovi

Daca vreti ceva rapid pentru pranz ca nu aveti nimic gatit , procedati ca mine si multe alte gospodine, sunt convinsa   :) Tineti mereu in congelator o punga cu legume. O decongelati si o gatiti cum stiti voi mai bine.
Eu de data aceasta am avut mazare cu morcovi. Am adaugat niste carnita si a iesit un papa bun si rapid :) 
  Ingrediente:
    o punga de legume congelate (mazare cu morcovi) , daca aveti legume proaspete e si mai bine.Dar asta inseamna sa  aveti timp, chef si foamea sa nu va '' taie'' . Daca aveti toate astea atunci ''matrasiti'' legumele dupa cum vreti, nu neaparat cuburi ca cele din punga.Va mai trebuie: 1 ceapa, 1 bucata de ceafa  de porc (asta am avut eu dar se poate pune orice fel de carne), ulei, sare, piper, 2 lgte de vegeta, rozmarin, cimbru, chilli, boia dulce.
   Cum se face: 
      Se pun la fiert intr-o oala legumele impreuna cu vegeta. Se toaca ceapa marunt, carnea cuburi si separat intr-o tigaie cu ulei se frige mai intai ceapa la foc mititel , apoi se pune carnea care se condimenteaza cu sare, piper, rozmarin si cimbru si se da focul mai mare. Se amesteca bine si se lasa la fript carnea. Cand este gata se adauga chilli si boiaua dulce. Apoi se toarna totul peste mazarea cu morcovi care fierbe si se mai tine aproximativ 10 minute sau pana cand si mazarea si morcovii sunt fierti.
   Se serveste neaparat cu o felie de paine (chiar daca dauneaza siluetei ) care se poate inmuia in sosul rosu de la legume. Da, ca la tara,  ca-i mai bun !    :)
  Pofta buna va doresc!

luni, 11 iulie 2011

Tocanita de ciuperci nr. 2

 S-a oprit ploaia...Mai devreme tuna si fulgera si nu stiam daca sa ma bucur sau sa-mi para rau. Pe  caldurile astea doboratoare nu a stricat o ploita ca sa se mai racoreasca. 
Si totusi... suficienta racoare parca tot nu e.
  Reteta aceasta e facuta sambata trecuta, in ziua de ciuperci de care va spuneam in  '' Ciorba rustica de pui '' :)  Tocanita e inspirata de pe blogul Iuliei, cu mici diferente.
     Ingrediente:
         500 g ciuperci proaspete (sau din conserva), 1 ceapa mai mare, 2-3 rosii coapte si decojite sau 1 conserva de rosii cuburi in bulion, 1 catel de usturoi trecut prin presa, unt,  2 lgte de busuioc uscat, 1 lgta de rozmarin, 1 lgta chilli, sare, piper daca mai vreti, patrunjel verde tocat.
Prepararea:
  Ciupercile se curata de pielita si se spala. Se taie felii subtiri, se pun intr-o tigaie teflonata incapatoare. Se condimenteaza cu sare, piper si se pune untul.Tigaia se aseaza pe  foc si lasam ciupercile sa se inmoaie. Punem si ceapa tocata marunt si lasam o vreme sa se friga. Dupa un timp punem rosiile decojite si taiate cuburi, sau pe cele din conserva , adaugam toate condimentele enumerate mai sus si mai lasam asa vreo 5 minute, se adauga si usturoiul trecut prin presa, mai tinem putin pe foc, se presara patrunjelul verde tocat, amestecam si oprim focul. Se serveste alaturi de cartofi piure sau cartofi natur, asa cum i-am servit si eu:
   




Va doresc pofta buna!

sâmbătă, 9 iulie 2011

Ciorba rustica de pui


     Astazi am avut o zi grea, plina. Acum cateva ore m-am oprit din lucru iar acum ma relaxez in fata calculatorului alaturi de niste bucati dulci si suculente de pepene dar si in fata tv-ului urmarind meciul de box cu Lucian Bute. 
  Va scriu una din retetele de azi. Cele de prin lunile aprilie - mai care sunt si acum restante nici nu stiu cand ajung sa le postez.
Azi am avut zi de ciuperci, o sa vedeti asta din reteta de ciorba din acest post si din urmatorul fel de mancare  pe care il voi scrie.
  Am plecat de la reteta Amaliei de ciorba taraneasca de pui dar fiindca nu am avut destule ingredinte din ciorba din ei, am facut cu alte legume si am denumit-o '' ciorba rustica de pui ''. 
Ca sa faceti acesta ciorba va trebuie:
  2 pulpe de pui de casa, nu din comert daca se poate , 2 morcovi, 1 patrunjel, 5 ciuperci, 1 ceapa, 2 pumni de varza alba taiata fideluta, 2 cartofi medii, 1 rosie bine coapta, bulion dupa gust, 2 lg de ulei, sare, piper, patrunjel , putin leustean, apa.
Prepararea:
   Se pun la fiert in apa cu sare cele doua pulpe iar in momentul in care se face spuma se curata. Morcovii, patrunjelul se taie cuburi, ceapa se toaca marunt, varza fideluta, ciupercile feliute si se pun toate intr-o tigaie cu 2 lg de ulei  pana se inmoaie:

 
      Apoi se pun in oala cu ciorba:
 
                                         
        Le lasam la fiert iar cand morcovii si patrunjelul sunt aproape fierti se adauga cartofii curatati si taiati cuburi . Piperati cirobita .
Dupa un timp pulpele de pui se scot din oala, carnea se curata de pe oase si se pune inapoi in oala. Cu alte cuvinte, in oala raman doar bunatatile  :))
   Lasam in continuare oala pe foc si cand sunt facuti si cartofii, punem rosia decojita si taiata cuburi, bulion dupa gust.
   Mai lasam cateva minute , presaram patrunjel verde si leustean tocat si oprim focul:
      
                     
 Nu uitati sa o serviti cu smantana!

marți, 5 iulie 2011

Mancare de gulii cu piept de pui

Reteta o am de la o colega foarte draga, care din cate am inteles, face niste mancaruri foarte bune si foarte sanatoase. Si cum putea sa fie si aceasta reteta daca nu tot asa?   :-)  Eu i-am aplicat doua mici schimbari ca doar nu sunt eu daca nu fac asta   :-)
    E si foarte rapida si asta-mi place mult.
Nu va trebuie decat :
    2 gulii sau mai multe daca vreti sa faceti mai multa mancare, 1 bucata piept de pui, 50 g unt, putin ulei de masline, smantana,1 ceapa mica sau medie, sare, piper , marar dupa gust, 1-2 pahare cu apa.
Prepararea: 
     Se pune intr-o oala untul la topit si uleiul de masline. Se pune peste unt si ulei ceapa curatata si tocata marunt , se lasa putin pana se face transparenta apoi se adauga pieptul de pui taiat cubulete.
Se tine pana ce acesta se frige iar apoi se adauga cele doua gulii curatate si taiate si ele cubulete.
Se sareaza si pipereaza dupa gust si se lasa pe foc pana se inmoaie putin .Dupa aceea se adauga apa si se lasa la fiert. Se tin la fiert pana se patrund bine, se opreste aragazul si se adauga smanatana pe care ati batut-o inainte (trebuie sa fie cat de cat lichida nu asa cum o scoateti direct din cutie). Se amesteca bine, se presara mararul tocat si nu va mai ramane decat sa gustati din bunatatea asta de mancare.  :-)
       Sa aveti pofta!

duminică, 3 iulie 2011

Cinste

Am ajuns acasa in sfarsit, si cu vesti bune asa cum mi-ati urat, si va multumesc.
Vreau sa va fac cinste cu inghetata, pepene si visine :)
Acum pot sa-mi reiau activitatea pe blog,net si toate cele.Cred ca am foarte multe de citit :)
     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...