Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

miercuri, 18 mai 2011

Tort de cacao si nuca


Reteta este de pe  ''Arta culinara'' dar cu mici modificari. Tortul l-am facut acum o saptamana si ceva, poate chiar doua, dar cum am fost ocupata, n-am apucat sa scriu si aici reteta. Asa ca mi-am rapit din timpul meu de somn si uitati-ma la ora doua noaptea ca scriu retete de torturi  pe blog  :-) 
Ingredientele sunt
 Pentru blat: 7 oua, 7 linguri zahar, 8 linguri de nuca macinata, 2 linguri de pesmet, 2 de linguri faina, 2 linguri de cacao, 1 lingurita plinuta de praf de copt. Pentru insiropare eu am folosit putin lapte.
Crema: 4 oua, 400 gr zahar tos, 3-4 lg de cacao, aprox. 50  g unt.
Prepararea :
   Galbenusurile se amesteca cu zaharul pana ajung ca o crema. Apoi se adauga nuca macinata, pesmetul, faina amestecata cu cacaua si praful de copt.Se amesteca pentru omogenizare. Compozitia rezultata se torna intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit pana cand s-a facut. Se testeaza cu scobitoarea.
Se scoate din tava si se lasa deoparte la racit. Intre timp se prepara crema. Ouale se sparg intr-o cratita si se amesteca bine cu zaharul tos. Se pune pe foc cratita si se amesteca intr-una. Dupa catva timp de adauga si cacaua. Amestecam bine si tinem pe foc pana cand zaharul s-a topit iar consistenta cremei este ca o smantana, asa cum preciza si Aura.
   O luam de pe foc si o lasam la racit. Dupa racire se adauga untul la temperatura camerei putin cate putin si se amesteca pentru omogenizare. Eu am pus undeva la 50 grame dar puteti pune mult mai mult, fiecare dupa gust. Sa nu uit sa va spun ca in reteta originala erau 600 grame dar repet, fiecare dupa gust. Am impartit crema in doua si fiindca mi-au mai ramas doua-trei linguri de nuca macinata  le-am pus si pe acestea intr-una din cele doua parti de crema. Nu e necesar sa faceti si voi la fel.
Tortul se taie in doua , se insiropeaza fiecare parte cu lapte, se umple inauntru cu crema (cea cu nuca in cazul meu ) deasupra se ''imbraca'' tot cu crema (cea fara nuca,cea simpla, in cazul meu) sau cu orice glazura de cioco aveti voi.
Se da la frigider pentru un timp inainte de servire:

     Pentru poze eu am decorat cu o floricica si niste frunzulite de napolitane.
Spor cu reteta, e foarte buna.

8 comentarii:

Dorina spunea...

Imi place cum arata , precis mi-ar placea si gustul

Bucate Apetisante spunea...

Eu aveam dubii cat era la frigider si asteptam sa gust din el, mai ales ca nu am respectat 100% reteta originala,dar nu...este delicios, o sa-l mai fac. Mi-a fost cerut din nou :)

Maya spunea...

Asta e pe gustul lui fiica-mea!Daca-l vede... =))

Bucate Apetisante spunea...

Inseamna ca ne potrivim la gusturi. :)
Multumesc de vizita Maya!

felis spunea...

Apetisant arata!!!...

Bucate Apetisante spunea...

Ma bucur ca-ti place, Felis.

Andayn spunea...

ce sa mai..jos palaria..niciodata nu o sa fiu in stare sa gatesc dulciuri ca tine asta e clar..nu stiu...poate si pt ca nus foarte fana dulciurilor, dar maninc, insa..nu stiu care e chestia..la mincare am acel ceva..la dulciuri..is paralela total..:))

Bucate Apetisante spunea...

Asa ziceam si eu la inceput Andayn, dar daca perseverezi ,reusesti.Si sa sti ca nici mie nu-mi iasa mereu toate,alteori cele mai usoare prajituri le buctez. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...