Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

marți, 28 decembrie 2010

Tort cu nuca

Tortul e facut pentru o cunostinta cu ocazia aniversarii si nu am nici o poza cu sectiune tocmai din acest motiv, nu-l puteam duce taiat :) Astfel nu stiu exact ce gust are, in mare predomina... nuca :) E prima oara cand fac acest tort. Reteta este de pe blogul Amaliei, doar ca eu am modificat putin crema, glazura si am decorat altfel tortul.
Pentru tort e necesar :
  Blat: 4 oua, 250 gr zahar,160 grame nuca,140 gr faina, 20 gr cacao,1 praf de copt si 10 lg de apa.
   Crema: 200 gr nuca, 400 ml frisca ,100 ml lapte, 10 grame gelatina (adica 1 plic daca aveti gelatina granulata). Eu pe langa ingedientele din reteta Amaliei am mai pus si 1 banana pe care am pisat-o bine cu furculita si esenta de vanilie, cativa stropi.
Glazura :  am ales sa fac glazura din 50 ml frisca lichida si 170 gr ciocolata neagra menaj
Prepararea blatului:
  Separati galbenusurile de albusuri. Intr-un vas amestecati bine galbenusurile cu zaharul pana devin ca o crema.
Adaugati cele 10 linguri de apa pe rand si aveti grija ca dupa fiecare lingura de apa adaugata sa amestecati foarte bine. Daca ati terminat cele 10 linguri de apa iar zaharul a ramas netopit continuati sa amestecati pana cand zaharul nu se mai vede deloc.
 Separat amestecati faina cu nuca macinata, praful de copt si cacaua. Puneti putin cate putin din acest amestec peste oua si amestecati cu o lingura de lemn de jos in sus. Apoi bateti albusurile de ou spuma fara zahar. Adaugati spuma de ou putin cate putin si tot asa,a mestecati de jos in sus pana se incorporeaza toata spuma de ou.
Puneti compozitia de blat intr-o forma de tort cu inel detasabil ( de 26 cm ) , forma sa fie acoperita cu hartie de copt, si dati la cuptorul preincalzit pana s-a copt blatul. Testati-l cu o scobitoare.
Il scoateti din cuptor si il lasati la racit.
 Pana atunci va apucati de crema.
Preparare cremei:
  Puneti la incalzit laptele intr-o craticioara si adaugati lingura de zahar. Gelatina se pune la hidratat intr-un pahar cu apa rece (turnati apa  peste gelatina cat sa o acopere ). Amestecati laptele cu zahar din craticioara de pe foc si adaugati gelatina dupa ce aceasta e deja hidratata. Cand s-a topit adaugati nuca macinata, amestecati bine si luati de pe foc. Lasati la racit, bateti frisca si dupa ce s-a racit nuca adugati frisca batuta. Eu am mai adaugat si esenta de vanilie si o banana sparta bine, facuta piure.
Blatul racit se taie in doua , se intinde crema pe toata suprafata blatului si apoi se aseaza cealalta parte de blat.
In reteta originala blatul se insiropa cu esenta de rom. Eu am uitat :)
 Prepararea glazurii: 
  Se pune pe foc la incalzit frisca, se adauga ciocolata menaj data pe razatoare. Asteptam pana se topeste bine toata ciocolata  si o luam de pe foc. Eu nu am rabdare sa o topesc la bain marie asa ca acum am ales sa procedez in acest fel.
  O intindem cat e calda pe tort iar restul decoratului ramane , ca de obicei, dupa imaginatia voastra.
Deasupra pe blat, e ciocolata, marginile le-am acoperit cu frisca, peste frisca am aruncat niste bulinute de ciocolata, am ornat cu  nuca pe ici pe colo , niste moțuri de frisca si cam asta e tot.
Eu nu le am cu decoratul, daca aveti rabdare si timp, faceti ceva mai frumos :)

Sa va fie de bine !

2 comentarii:

Inmaculada Fernández Díaz spunea...

Fantásticas, me gusta muy rica, un saludo.

Bucate Apetisante spunea...

Gracias Claudia,bessos!

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( b-( x( =)) @};-

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...