Image and video hosting by TinyPic Blog culinar pentru cele/cei care invata sa gateasca dar si pentru cele/cei care au deja experienta in bucatarie

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Ciuperci umplute


Nu e prima oara cand fac ciuperci umplute insa e prima oara cand le fac cu carne de pui. Nu voi scrie asta in titlu si urmatorea reteta cu ciuperci (ca probabil va mai fi una) pur si simplu va fi numerotata cu nr.2 ,va las sa cotrobaiti prin retete daca vreti sa vedeti care cu ce este pirate*
   Dar sa nu mai lungesc vorba si sa trec la reteta.
Ingrediente:
     8-10 ciuperci (in functie de cate vreti sa faceti), carne macinata de pui ( eu am avut file de piept de pui pe care l-am taiat cubulete mici de tot, dar mai bine sa folositi carne macinata), 1 ardei gras rosu, 1 ceapa,  unt, 1 lg de faina, cateva rosii cherry, cascaval afumat.
Prepararea:
   Se curata ciupercile de pielita si li se rup coditele. Se spala si se lasa la scurs. Coditele ciupercilor se curata si ele si se toaca marunt. Ardeiul gras se spala si se toaca cubulete. La fel si carnea de pui, daca nu ati optat pentru carne macinata de pui. Ceapa se toaca fin. Intr-o tigaie puneti unt la topit iar dupa aceea puneti toate ingredientele in ea la prajit. Le lasati cateva minute dupa care adaugati faina. Mai lasati pe foc pana cand zeama lasata de la coditele de ciuperci se ingroasa.
   In tava in care veti pune ciupercile puneti hartie de copt si ungeti-o sau puneti din loc in loc cate un cubulet de unt.
    Luati ciupercile si umpleti-le pe toate cu amestecul din tigaie. Le asezati in tava, le acoperiti cu o folie de aluminiu si le dati la cuptor pana cand ciupercile sunt facute:


Scoateti tava din cuptor , puneti pe fiecare ciuperca cate o feliuta de rosie cherry, presarati cascavalul pe care l-ati ras in prealabil si mai dati la cuptor pana cand acesta s-a topit, fara folia de aluminiu.



      
    Se servesc , preferabil,  calde:

        
   See ya !  good luck              




luni, 16 ianuarie 2012

Legume la cuptor


Ce mult ulei, cred ca va ganditi I don't want to see  .  Da, dar ce bune au fost legumele din tava ce-o vedeti! Mie una imi plac foarte mult legumele la cuptor, si alor mei la fel  ( thumbs up ) de aceea imi si este cerut destul de des acest gen de mancare :   legume cu carne legume cu carne in folie de aluminiu etcetera etcetera
In speranta ca nu va va creste colesterolul din cauza mea  it wasn't me  whistling    va propun sa faceti , cand v-o fi pofta, urmatoarea ''treaba'' la cuptor  hee hee  :
   
       - cartofi medii sau mici (in orice caz cam de aceeasi marime) , ardei gras verde, ardei gras rosu, ardei gras galben  (setul tricolor de ardei ce se gaseste prin super/hipermarket-uri) , morcovi (mai maricei daca se poate) ,ulei, sare, piper. Daca vreti si va place nu va poate opri nimeni  sa adaugati in tava si ceapa, dovlecel, vinete si orice legume va plac voua.  Se poate mentiona faptul ca in loc de uleiul de floarea soarelui pe care eu l-am folosi se poate pune si ulei de masline si/sau unt. Fiecare cum vrea.


Desi stiu ca mai toata lumea cunoaste procedeul, eu tot am de gand sa va spun cum se face:
   Intai de toate curatam cartofii si ii taiem in patru daca sunt mai maricei sau in doua daca sunt mai micuti. Ii punem in tava. Ardei se taie felii groase. Se pun in tava. Morcovii se curata de coaja , se taie in doua pe lung sau in patru  (tot pe lung, depinde de ca de grosi si mari sunt) si se pun si ei in tava. Se toarna ulei peste legume, se sareaza si pipereaza si se da la cuptorul preincalzit pana cand sunt facute toate minunatiile.
   Se serveste alaturi de  carnita facuta la cuptor  (eu am avut carne de pui si porc facuta la cuptor dar separat, nu cu legumele in aceeasi tava ) si cu o bunatate de sos tzatiziki (o idee pt. sos veti gasi  intrand pe link-ul acesta:   http://bucate-apetisante.blogspot.com/2012/01/sos-tzatziki-servit-cu-un-premiu.html )  :

Sa serviti cu pofta!


     
Ne mai citim !

vineri, 13 ianuarie 2012

Sos tzatziki ''servit'' cu un premiu

Mult prea cunoscutul sos grecesc a ajuns si in ''luturile'' mele saptamana trecuta atunci cand se cerea prezenta lui langa niste bucati de carne si cativa cartofi la cuptor.
  Desi e considerat, si chiar este , racoritor, poate fi servit si iarna. Numai iaurt, castraveti si marar sa aveti si iaca a iesit tzatziki-ul. Sau pe aproape.
  Deci (ca asa imi place mie de cele mai multe ori sa incep o reteta) aveti nevoie de:
      1 borcan , cutie, pahar ce o fi  de iaurt mare, marar dupa gust, 1 castravete fresh , 1-2 catei de usturoi, sare, si piper, 2-3 lgte de ulei.
Preparare:
  Iaurtul se pune intr-un vas, se amesteca , mararul se toaca marunt, se arunca peste iaurt, castravetele se curata de coaja si se da pe razatoare pe partea cu gauri mari. Se stoarce castravetele ras intre palme (operatiune pe care personal nu o consider neaparat necesara,  dar e de preferat) , se amesteca cu iaurtul,se pune si usturoiul trecut prin presa, se sareaza si pipereaza,se pune uleiul si se amesteca din nou. Acesta e sosul tzatziki.
  Sa-l savurati cu pofta!

   Si daca tot am deschis si o postare noua vreau sa ma laud si cu premiul primit de la Stefy. big grin
  Il voi da si eu mai departe catorva bloguri, numai 10 la numar zice Stefy, bloguri pe care eu le urmaresc cu drag. Dar inainte de asta trebuie sa raspund si la 3 intrebari, intrebari la care vor trebui sa raspunda la randul lor blogurile care primesc premiul happy 

 1. Care este retetea voastra preferata de mancare postata pe blogul vostru? 
    Raspunsul meu :  Am mai multe retete preferate dar una dintre ele ar fi  Sarmale in vas roman  

2. Care este desertul preferat postat pe blogul vostru?
Raspunsul meu : As spune prajiturile, dar cum eu nu le am la categoria ''desert'' voi lua de acolo un desert si anume Banana Split

3. Ce mancare credeti ca nu ati incerca niciodata sa mancati? :)  
Raspunsul meu:  Clar fudulii de porc sau  creier. Stiu ca multi le mananca, spun ca sunt bune insa eu NU pot manca asa ceva. Si probabil ca mai sunt ele multe pe care nu le-as manca.
 
Premiul meu este:

            
     Iar cele 10 bloguri care vor primi de la mine mai departe premiul sunt:
1. Restaurantul de acasa
2. Teo Bucatar
3.Cat's Kitchen
4. Maya's World
5. Dulcegarii Culinare
6. Invat sa gatesc
7. Sarah's Home
8. Papa bun
9. In bucatarie cu Aziz
10. Andrada's Kitchen

Vreau sa mentionez ca nu e cu suparare cine nu primeste premiul si ordinea scrisa e una intamplatoare.
Va salut !

          

marți, 10 ianuarie 2012

Supa de fasole verde

Tot o alta reteta a copilariei mele, o supa cu lapte de fasole verde, reteta ce mama inca o face si ea.
E foarte simpla si totusi buna. Dar are un mic secret : trebuie servita neaparat cu otet din borcanul de ardei iuti murati  si/sau ardei iuti. winking 
Pentru supica va trebuie:
      O oala cu apa, fasole verde,  vegeta dupa gust si/sau 1 cub de legume, 1 lg de faina si 1 lg rasa de boia, sare daca mai trebuie, piper, 1 polonic lapte, putin ulei, patrunjel verde tocat.
Preparare:
    Se pune la fiert in apa cu sare fasolea verde. Cand da in clocot intr-o tigaie se face  un rantas din ulei si faina, frigem putin faina in ulei dupa care adaugam boiaua. Mai lasam pe foc cateva clipe dupa care rasturnam rantasul in oala si tot acum adaugam si laptele.
   Tinem oala pe foc pana cand fasolea este fiarta, adaugam daca mai este necesar vegeta,cubul de legume si piperul , patrunjel verde tocat , oprim focul si punem un capac pe oala. Lasam la abur pentru a se inmuia patrunjelul verde tocat.
   Se serveste cu ardei iute murat si repet, neaparat otet din borcanul cu ardeiu iuti:


              
Ps. Frunza de marar e doar decorativa.happy     
♥ (\_ _/)♥
   (='.'=)

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Baigli

    Din informatiile proaspat acumulate despre baigli reiese ca acest tip de cozonac rulat se face mai mult prin partea Banatului si Ardealului, contine mai multa umplutura decat blat iar umplutura este ori din mac ori din nuca. Am luat reteta dintr-o carte de bucate (tot de acolo am si aceste date legate de baigli) primita cadoua de ziua mea de la maman si am pus-o in practica tot de ziua mea. happy   L-am ales pe cel cu umplutura de mac , macul fiind flebetea mea inca din copilarie. happy
      Si de data aceasta aleg calea usoara de a posta o reteta, pun poze facute direct din cartea de bucate. big grin    Pentru a mari poza cu reteta, dati click va rog pe ea.

      Poza cu reteta si ingredintele necesare pentru baigli cu mac ( in carte scrie ca ies patru bucati, mie mi-au iesit numai 2 , dar desigur depinde si de marimea pe care o vreti la baigli. Si macul eu l-am macinat putin ):

Click pe poza pentru marire
                  
         Alte poze cu baigli meu happy  :






                              
         E delicios!    


marți, 3 ianuarie 2012

Tort no. 28

 Blat de cacao, crema de lapte condensat, visine, trandafiri de napolitane si numarul  28 pana anul viitor  hee hee  
   Vin si cu reteta, in viitorul apropiat . happy  
Editare ajung sa  scriu  reteta de tort dupa cateva zile...  :)
Am facut un tort exact asa  cum am scris si  mai sus: blat de cacao si crema de lapte condensat. Dupa cateva zile de cautari de creme de lapte condensat pe internet am ramas intr-un final la o reteta gasita pe retete-gustoase.ro dar cu alte cantitati la ingredinete fata de reteta originala.  Aveam o conserva de lapte condensat de prin septembrie adusa de sor'mea de prin alte tari ,  pastrata cu sfintenie ori pentru Revelion ori pentru alte ocazii.
Apropos de lapte condensat, stie cineva vreun site unde pot comanda asa ceva? In afara de ''de latte''.
  
  Bun, pentru tortul din poze aveti nevoie de:
 Un blat de pansdispan de cacao facut din : 7 oua, 7 lg de zahar,  5 lg de faina, 2 lg cu varf  de cacao, putina esenta de vanilie.
Pentru crema va trebuie : 400 ml frisca, 370-390 g lapte condensat, 5 foite de gelatina, 100 ml lapte. Va mai trebuie si aprox. 300-400 g visine congelate sau proaspete, si mai bine.
Decor: bobite aurii din comert si trandafiri de napolitane de la Dr. Oetker.
    Prepararea:
   Pentru blat se separa cele 7 oua. Mai intai de bat albusele spuma adaugand pe rand cele 7 lg de zahar, mixand bine dupa fiecare lg adaugata, apoi cele 7 galbenuse tot pe rand mixand dupa fiecare. Dupa ce le-am incorporat se adauga faina, amestecata cu cacaua, pe rand dar de acum incepem sa amestecam in bol cu o lg de lemn sau paleta de plastic, cu miscari incete , circulare, de jos in sus.
La sfarsit se adauga si esenta de vanilie. Se toarna compozitia blatului intr-o forma de tort unsa cu unt
si tapetata cu faina sau acoperita cu hartie de copt. Se da la cuptor pana cand trece testul scobitorii iar apoi se lasa la racit dupa care se taie in doua.
Pentru crema batem cele 400 ml de frisca.Foitele de gelatina se pun la inmuiat in apa timp de 5 minute dupa care se pun in lapte, pe foc, pana cand se topesc. Laptele se lasa sa se raceasca usor. Peste frisca batuta se toarna laptele condensat putin cate putin amestecand cu o paleta de plastic. Dupa ce am incorporat tot laptele condensat se toarna si cei  100 ml de  lapte in care am topit gelatina. Se amesteca pentru omogenizare. Atentie, nu puneti laptele cald peste frisca fiindca aceasta vi se va imbranzi. Asteptati pana se raceste, pana cand e doar caldut. Se da crema la frigider pentru vreo 15-20 min.
Asamblare:  forma de tort se acopera cu  folie de plastic lasand marginile mult mai lungi decat e forma. Se pune prima jumatate de blat, se intinde crema, sa fie un strat grosut de crema. Apoi se pun visinele pe toata suprafata, ce-a de-a doua parte de blat se unge pe interior cu putina crema, se aseaza peste prima parte, se apasa usor sa se lipeasca, se pune si crema ce-a ramas peste blatul de sus, se inchide bine in folie (cu marginile lasate mai lungi ) si se da la frigider pentru cel putin 2-3 ore.
Inainte de servire se presara bobite aurii pentru decor, se '' planteaza'' trandafirii de napolitane si e numai bun de servit  drooling 








luni, 2 ianuarie 2012

Rulada de carne cu ciuperci


Pentru pranzul din ultima zi a anului, dar si prima din anul nou, am optat pentru o rulada cu carne. Pofta si ideea mi-a venit de la Ramona Alina happy  desi nu am respectat intocmai reteta ei . Rulada e din muschi de porc care conform etichetei de pe ambalaj trebuia sa fie umpluta cu bacon, cascaval, ceapa + diverse. Surpriza a fost cand am taiat muschiul pentru ca vroiam sa mai adaug eu  una alta si constat ca de fapt muschiul era umplut doar cu o carne macinata grasa rau (altfel spus  predomina grasimea in ea ) si atata tot . confused  Am trecut  de partea cu soc si am mai pus eu niste ciuperci din conserva, mai ceva condimente , desi nici acum nu-mi vine sa cred cate minciuni  '' inghitim''  noi consumatorii worried     

 Ca sa scriu la un loc ingredientele, pentru rulada de porc va trebuie:
    In primul rand una bucata muschi de porc. Umplutura mea a fost din: carnea grasa macinata gasita in muschi, niste ciuperci din conserva, cimbru, boia iute, sare, piper. La suprafata muschiul a fost uns cu ceva pasta de rosii cu diverse condimente. Eu am facut propria mea ''unsoare'':  pasta de ardei facuta in toamna, cu un catel de usturoi trecut prin presa, patrunjel verde si putin piper.
Preparare: 
   Muschiul se cresteaza pe lung cat mai adanc dar atentie, nu se taie de tot. Se bate cu ciocanul de carne, se intind pe muschiul batut toate ingredientele si condimentele amintite, se ruleaza, se impacheteaza intr-o folie de aluminiu , se pune pe o tava si se da la cuptor pentru 30-40 minute la aprox. 180-190 grade.  Dupa acest timp se verifica. Daca nu e facuta se mai tine in cuptor, daca e gata se inlatura folia de aluminiu si se mai tine asa la caldurica inca vreo 10 minute sa se rumeneasca.
 Eu dupa ce am scos-o din cuptor am uns-o cu acea  pasta de ardei de care va spuneam mai sus ( primita de la maman), in care am adaugat  patrunjelul verde tocat, usturoiul trecut prin presa  si piperul.
   Am servit rulada alaturi de cartofi piure.



Pofta !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...